Nooit Meer Slapen

Met o.a. Pieter Boskma, Robby Duiveman en Julie Hrudová

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Pieter Boskma, Robby Duiveman en Julie Hrudová

Vanavond staan de eerste 20 minuten van Nooit Meer Slapen in het teken van de grote dichter Menno Wigman, die vandaag op 51-jarige leeftijd overleed. We blikken o.a. met collega-dichter Pieter Boskma terug op zijn leven en werk. Onze hoofdgast is Robby Duiveman. Hij is verantwoordelijk voor de kostuumontwerpen en grime bij Nationale Opera & Ballet in Amsterdam. Na zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in München werkte hij als ontwerper o.a. voor de Ruhrtrienale, La Monnaie te Brussel, de Salzburger Festspiele en de Hamburgische Staatoper. De laatste 17 jaar is hij werkzaam bij Nationale Opera & Ballet. Bij de Opera wordt komende zaterdag een grote kostuumverkoop wordt gehouden. Pieter van der Wielen spreekt met Robby Duiveman. In het tweede uur is fotograaf Julie Hrudova te gast en neemt cabaretier Stefano Keizers de reismicrofoon onder zijn hoede.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

I.M. Menno Wigman (1966-2018)

vanaf 00:01:13

Vandaag overleed geheel onverwachts, op 51-jarige leeftijd, dichter Menno Wigman. Hij stierf aan de gevolgen van een dubbele longontsteking. Hij was een groots dichter die schreef over vergankelijkheid, misdaad, de stad, de liefde, de dood, de aftakeling en het verval én de banaliteit van het bestaan in H en M of Tuincentrum Osdorp. Dichters Pieter Boskma en Rob Schouten, die met Wigman bevriend waren, herdenken hem.

De operakostuums van Robby Duiveman

vanaf 00:28:44

Robby Duiveman is verantwoordelijk voor de kostuumontwerpen en grime bij Nationale Opera & Ballet in Amsterdam. Hij is afkomstig uit een echt operagezin; zijn vader was zanger en zijn moeder was grimeur bij wat nu de Nederlandse Reisopera heet. Na zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in München werkte hij als ontwerper o.a. voor de Ruhrtrienale, La Monnaie te Brussel, de Salzburger Festspiele en de Hamburgische Staatoper. De laatste 17 jaar is hij werkzaam bij Nationale Opera & Ballet. Bij de Opera wordt komende zaterdag een grote kostuumverkoop wordt gehouden. Pieter van der Wielen spreekt met Robby Duiveman.

F. Starik over de donderdag die was

vanaf 01:01:11

Elke week vragen we een schrijver de actualiteit in proza te vatten. Soms duidend, soms poëtisch, soms persoonlijk. Deze week is het woord aan schrijver en dichter F. Starik. Hij schreef dichtbundels en romans als 'De gastspeler', 'Een steek diep', 'Moeder doen' en het meest recent 'Staat', maar bekender is de oud stadsdichter van Amsterdam misschien nog wel door de gedichten die hij schrijft en voordraagt bij eenzame uitvaarten.

Open Kaart: Julie Hrudova

vanaf 01:09:40

Fotograaf Julie Hrudová houdt van het zoeken naar vreemde momenten in alledaagse situaties en is een echte "straatfotograaf". Ze noemt zichzelf ook wel 'de meester van het toeval', omdat haar foto's vaak per toeval ontstaan. Verder werkt ze ook als reportage- en portretfotograaf voor verschillende media waaronder Het Parool, NRC en de VPRO. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt Julie Hrudová vragen over leven en werk.

De reismicrofoon: Stefano Keizers

vanaf 01:43:51

Slapeloze nachten en knikkende knieën: in de rubriek De Reismicrofoon volgen we elke week iemand in de laatste dagen voor zijn/haar werk officieel het daglicht ziet. Deze keer geven we de microfoon mee aan cabaretier Stefano Keizers. In 2016 won hij de Wim Sonneveldprijs op het Amsterdams Kleinkunst Festival. Nu staat hij in het theater met zijn eerste avondvullende solovoorstelling Erg Heel. Zijn ontregelende en radicale cabaret is vanaf 27 januari te zien.

advertentie