Nooit Meer Slapen

Met o.a. Oscar van den Boogaard, Maartje Willems en de rubriek 'Oordeel zelf'

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Oscar van den Boogaard, Maartje Willems en de rubriek 'Oordeel zelf'

Oscar van den Boogaard is schrijver en columnist. Hij woont afwisselend in Berlijn en in een dorp vlakbij Gent. Wekelijks schrijft hij een column voor de Vlaamse krant De Standaard. In 1990 debuteerde hij met de roman Dentz, waarin afgerekend wordt met de conventies van de oudere generatie. Sindsdien schreef hij vele romans en toneelstukken. In zijn nieuwe roman Kindsoldaat ontrafelt hij voor het eerst in zijn schrijversbestaan zijn eigen familieachtergrond. Het werd een wraakoefening in de vorm van een bildungsroman. Elfie Tromp spreekt met Oscar van den Boogaard. In het tweede uur is Maartje Willems te gast in de rubriek 'Open Kaart' en kijken we in de rubriek 'Oordeel Zelf' naar het boek De Monnik van Mokka.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Oscar van den Boogaard ontrafelt zijn eigen familiegeschiedenis

vanaf 00:00:17

Oscar van den Boogaard is schrijver en columnist. Hij woont afwisselend in Berlijn en in een dorp vlakbij Gent. Wekelijks schrijft hij een column voor de Vlaamse krant De Standaard. In 1990 debuteerde hij met de roman Dentz, waarin afgerekend wordt met de conventies van de oudere generatie. Sindsdien schreef hij vele romans en toneelstukken. In zijn nieuwe roman Kindsoldaat ontrafelt hij voor het eerst in zijn schrijversbestaan zijn eigen familieachtergrond. Het werd een wraakoefening in de vorm van een bildungsroman. Elfie Tromp spreekt met Oscar van den Boogaard.

Alma Mathijsen over de maandag die was

vanaf 01:00:08

Elke week vragen we een schrijver de actualiteit in proza te vatten. Soms duidend, soms poëtisch, soms persoonlijk. Deze week is het woord aan journalist en schrijver Alma Mathijsen. Ze debuteerde in 2006 met het boek ‘Binnen Spelen’, en schreef daarna nog drie romans. Verder heeft ze zes toneelstukken, een verhalenbundel en talloze columns achter haar naam staan.

Open Kaart: Maartje Willems

vanaf 01:11:14

Maartje Willemswas al redacteur en journalist. Nu kan ze ook schrijver toevoegen aan het lijstje. Haar debuut Vanaf nu wordt alles beter is een handreiking naar de neurotische,faalangstige medemens die het ook allemaal niet meer weet. In haar zelfhulpboek loodst ze je langs de kleine en grote vraagstukken waar dertigers mee te maken hebben. In de rubriek ‘Open Kaart' beantwoordt Maartje Willems vragen overleven en werk.

Oordeel zelf: 'De Monnik van Mokka'

vanaf 01:43:26

Hij is bekend vanboeken als ‘De Cirkel’ , ‘Een hologram voor de koning' en ‘Helden van degrens’. Vorige maand kwam schrijver Dave Eggers met een nieuw boek: ‘De Monnik van Mokka’. Een non-fictie roman over het leven van koffiemaker Mokhtar Alkanshali, waarin je wordt meegenomen in zijn ambitie om de koffie-industrie van Jemen in eren te herstellen. Door critici wordt het boek bestempeld als een nieuw meesterwerk, maar wat vinden jij en wij er eigenlijk van?

advertentie