Nooit Meer Slapen

Met o.a. Jan Henderikse, Ilja Reiman en Saskia Huybrechtse

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Jan Henderikse, Ilja Reiman en Saskia Huybrechtse

Jan Henderikse (1937) is beeldend kunstenaar. Hij was medeoprichter van de Nederlandse Nul-groep, de kunststroming die hij in 1961 met Jan Schoonhoven, Armando, Herman de Vries en Henk Peeters oprichtte. Henderikse maakt radicale kunst, van afval en alledaagse producten als kratten bier, centen en kurken. Ook verheft hij de eenvoudige dingen van het leven tot kunst. Soms oogt het leeg, dan weer overdadig. Het Stedelijk Museum in Schiedam toont momenteel een groots overzicht van het jongste lid van de Nul-groep: de tentoonstelling ‘Alles en niets’. Pieter van der Wielen spreekt met Jan Henderikse. In het tweede uur is Ilja Reiman onze Open Kaart gast en neemt Saskia Huybrechtse De Reismicrofoon voor ons mee.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Beeldend kunstenaar Jan Henderikse maakt iets van niets

vanaf 00:00:00

Jan Henderikse (1937) is beeldend kunstenaar. Hij was medeoprichter van de Nederlandse Nul-groep, de kunststroming die hij in 1961 met Jan Schoonhoven, Armando, Herman de Vries en Henk Peeters oprichtte. Henderikse maakt radicale kunst, van afval en alledaagse producten als kratten bier, centen en kurken. Ook verheft hij de eenvoudige dingen van het leven tot kunst. Soms oogt het leeg, dan weer overdadig. Het Stedelijk Museum in Schiedam toont momenteel een groots overzicht van het jongste lid van de Nul-groep: de tentoonstelling ‘Alles en niets’. Pieter van der Wielen spreekt met Jan Henderikse.

Schrijver Auke Hulst over de donderdag die was

vanaf 01:00:41

De afgelopen jaren reisde auteur en journalist Auke Hulst – bekend geworden van zijn roman 'Kinderen van het Ruige Land' – de wereld over en schreef naar aanleiding daarvan fictie- en non-fictieverhalen. In 'Buitenwereld, binnenzee' zijn de beste verhalen samengebracht.

Open Kaart: Multigroove oprichter Ilja Reiman

vanaf 01:11:06

Ilja Reiman (48) liet Amsterdam begin jaren negentig op zijn grondvesten schudden met zijn illegale feest 'Multigroove'. Het is de introductie van een nieuwe muziekstijl die anno 2018 niet meer weg te denken is: House. De feesten werden legendarisch en Ilja wordt een van de grondleggers van de House- en dancescene in Nederland. Al zijn avonturen en feesten, maar ook de persoonlijke problemen, zijn nu opgeschreven in het boek 'History of Multigroove'. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Ilja Reiman vragen over werk en leven.​​

De Reismicrofoon: actrice Saskia Huybrechtse

vanaf 01:43:31

In de rubriek 'De Reismicrofoon' volgen we elke week iemand in de laatste dagen voor zijn of haar werk officieel het daglicht ziet. Saskia Huybrechtse studeerde in 1988 af als actrice aan de Amsterdamse Toneelschool. In 2002 richtte ze het theatergezelschap 'Parels voor de Zwijnen' op n.a.v. de voorstelling 'Lieve Joke'. Nu komt ze met de nieuwe voorstelling 'De Koningin van de Voedselbank', waarin het publiek zelf deel uit maakt van de voorstelling. In aanloop naar de première nam Saskia Huybrechtse voor ons De Reismicrofoon mee.

advertentie