Nooit Meer Slapen

Met o.a. journalist Igor Cornelissen, dichter Halil Gür en filmmaker Tomas Kaan

Nooit Meer Slapen

Met o.a. journalist Igor Cornelissen, dichter Halil Gür en filmmaker Tomas Kaan

Igor Cornelissen (1935) begon zijn journalistieke carrière bij Het Vrije Volk en kwam via Het Parool terecht bij weekblad Vrij Nederland, waar hij van 1962 tot 1997 redacteur was. Terugkerende thema’s in zijn werk waren sociale strijd, Oost-Europa, communisme, spionage en de Tweede Wereldoorlog. Over zijn jeugd en werkzame leven schreef hij omvangrijke memoires. Ook deed hij jarenlang onderzoek naar de ‘goudvinken’ van het Nederlandse communisme. Over een van de meest markante figuren, kunstcritica Mathilde Visser (1900-1985), schreef hij de biografie ‘Tussen Lenin en Lucebert’. Pieter van der Wielen spreekt met Igor Cornelissen. In het tweede uur komt Halil Gür praten over zijn dichtbundel Derwisj ben ik, dansende derwisj' en hoor je de favoriete scène van Tomas Kaan.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Schrijver Igor Cornelissen beschrijft het leven van kunstcritica Mathilde Visser in 'Tussen Lenin en

vanaf 00:00:16

Igor Cornelissen (1935) begon zijn journalistieke carrière bij 'Het Vrije Volk' en kwam via Het Parool terecht bij weekblad Vrij Nederland, waar hij van 1962 tot 1997 redacteur was. Terugkerende thema’s in zijn werk waren sociale strijd, Oost-Europa, communisme, spionage en de Tweede Wereldoorlog. Over zijn jeugd en werkzame leven schreef hij omvangrijke memoires. Ook deed hij jarenlang onderzoek naar de ‘goudvinken’ van het Nederlandse communisme. Over een van de meest markante figuren, kunstcritica Mathilde Visser (1900-1985), schreef hij de biografie Tussen Lenin en Lucebert. Pieter van der Wielen spreekt met Igor Cornelissen.

Open Kaart: schrijver Halil Gür

vanaf 01:09:34

Halil Gür is een Turks-Nederlandse schrijver en dichter. Hij kwam in 1974 voor de liefde naar Amsterdam en was een van de eerste Turkse immigranten die in Nederland publiceerde. In 1984 debuteerde hij met de verhalenbundel ‘Gekke Mustafa’, waarvoor hij de E. du Perronprijs kreeg. Sindsdien heeft hij meerdere jeugdboeken, verhalen en gedichtenbundels geschreven. Onlangs verscheen zijn bundel ‘Derwisj ben ik, dansende Derwisj’. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Halil Gür vragen over werk en leven.

De favoriete Scène van Tomas Kaan

vanaf 01:40:47

In De favoriete scène van vertellen regisseurs over de scène waar ze als kind van wakker lagen of als volwassene alleen maar van konden dromen. Tomas Kaan regisseert zowel documentaires als speelfilm. Zijn eerste film Kosovo-Amsterdam werd geselecteerd voor de studentencompetitie van het Tribeca Film Festival. Later maakte hij de veelgeprezen Jongens zijn we (2009) en Wij zijn 18 (2014). Zijn clip Hidden Wounds voor de Belgische band dEUS over PTSS won de Best Short Documentary Award op IDFA 2013. In 2015 kwam zijn eerste speelfilm uit, Groenland (naar een scenario van Philip Huff). Voor de VPRO maakte hij de 6-delige serie De Grens met Tommy Wieringa en afleveringen voor VPRO Tegenlicht. Vanavond onthult Tomas Kaan zijn favoriete scène uit andermans werk.​

advertentie