Nooit Meer Slapen

Met o.a. primatoloog Frans de Waal en een in memoriam: Armando

Nooit Meer Slapen

Met o.a. primatoloog Frans de Waal en een in memoriam: Armando

Frans de Waal is psycholoog, gedragsbioloog en primatoloog. Sinds 1970 doet hij onderzoek naar het gedrag van apen. Aanvankelijk in Nederland, sinds 1981 in Amerika. Hij schreef internationale bestsellers over mensapen en andere dieren, waaronder 'Chimpansee-politiek’ (1982), ‘De aap in ons’ (2005) en ‘De bonobo en de tien geboden’ (2013). Momenteel is De Waal hoogleraar Psychologie aan de Emory University in Atlanta en directeur van Living Links, dat deel uitmaakt van het Yerkes National Research Center. Pieter van der Wielen spreekt met Frans de Waal. In het tweede uur staan we stil bij de dood van kunstenaar Armando en hoor je het oordeel over Elizabeth Jane Howard’s ‘Cazalet-kronieken'.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Psycholoog Frans de Waal onderzoekt niet alleen primaten, maar ook mensen

vanaf 00:00:18

Frans de Waal is psycholoog, gedragsbioloog en primatoloog. Sinds 1970 doet hij onderzoek naar het gedrag van apen. Aanvankelijk in Nederland, sinds 1981 in Amerika. Hij schreef internationale bestsellers over mensapen en andere dieren, waaronder 'Chimpansee-politiek’ (1982), ‘De aap in ons’ (2005) en ‘De bonobo en de tien geboden’ (2013). Momenteel is De Waal hoogleraar Psychologie aan de Emory University in Atlanta en directeur van Living Links, dat deel uitmaakt van het Yerkes National Research Center. Pieter van der Wielen spreekt met Frans de Waal.

Weekschrijver: Alfred Schaffer

vanaf 01:00:35

Schrijver Alfred Schaffer over de maandag die was

In memoriam: Armando

vanaf 01:08:47

Dit weekend overleed Herman Dirk van Dodeweerd, beter bekend als de grote Nederlandse kunstenaar Armando. Vanavond in het tweede uur schuiven Suzanne Swarts, directeur van Museum Voorlinden en Maarten Doorman, voormalig dichter des vaderlands, aan om te praten over zijn leven en werk.

Oordeel zelf: Elizabeth Jane Howard’s ‘Cazalet-kronieken’

vanaf 01:43:16

Elizabeth Jane Howard staat bekend als een van de grootste schrijvers van het naoorlogse Engeland. In 1950 debuteerde ze met The Beautiful Visit, dat prompt bekroond werd met de John Llewellyn Rhys Memorial Prize. In 1965, na een aantal mislukte huwelijken én succesvolle romans, werd ze de tweede vrouw van Kingsley Amis. Ze verliet Amis in 1980, maar bleef contact houden met diens zoon Martin. En het was op diens aanraden dat Howard in 1982 begon aan een romanreeks geënt op haar eigen familiegeschiedenis, de monumentale ‘Cazalet-kronieken’. Tot nu toe zijn er in de Nederlandse vertaling drie delen verschenen, de overige twee verschijnen komend jaar. Volgens onze Oordeel Zelf verslaggever Lotje IJzermans zijn het ideale vakantieboeken. Maar wat vindt u er van?

advertentie