Nooit Meer Slapen

Met o.a. pianiste Helena Basilova, Van God Los (4/4) en Roes (4/4)

Nooit Meer Slapen

Met o.a. pianiste Helena Basilova, Van God Los (4/4) en Roes (4/4)

De Russisch-Nederlandse pianiste Helena Basilova heeft een onmiskenbare verbinding met de Russische muziek en haar wijdverbreide invloed in (Oost-) Europa. Op Wonderfeel, een festival voor klassieke muziek in ’s-Graveland, brengt Basilova komend weekend een muzikale ode aan het leven en werk van haar vader, de pianist en componist Alexander Basilov (1946-2007). Hanneke Groenteman spreekt met Helena Basilova.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Pianiste Helena Basilova brengt een ode aan haar vader

vanaf 00:00:00

De Russisch-Nederlandse pianiste Helena Basilova heeft een onmiskenbare verbinding met de Russische muziek en haar wijdverbreide invloed in (Oost-) Europa. Hoewel ze repertoire uit alle periodes en stijlen speelt, zijn het toch steeds Russische componisten die haar speciale aandacht krijgen. Op Wonderfeel, een festival voor klassieke muziek in ’s-Graveland, brengt Basilova komend weekend een muzikale ode aan het leven en werk van haar vader, de pianist en componist Alexander Basilov (1946-2007). Hanneke Groenteman spreekt met Helena Basilova.

Schrijver Thomas Heerma van Voss over de donderdag die was

vanaf 01:00:36

Schrijver Thomas Heerma van Voss over de donderdag die was

Serie: Van God Los (4/4)

vanaf 01:09:19

Nederland wordt langzaamaan steeds minder religieus, blijkt uit onderzoek van onder meer het Centraal Bureau voor de Statistiek. Documentairemaker Luuk Heezen - zelf christelijk opgevoed - is daar een van de voorbeelden van. Toch sluimert er bij hem een heimwee naar sommige aspecten van dat geloof. In de serie Van God los zoekt hij uit of je die aspecten ook kunt ervaren als je niet langer in een god gelooft. het vierde en laatste deel van Van God los: de rol van rituelen.

Podcast: Roes (4/4)

vanaf 01:26:42

Roes is een vierdelige podcast over de geestige mist waarin we ons allemaal wel eens bevinden. ’s Nachts, overdag of daartussen. Of eigenlijk, misschien wel, constant en altijd. Vandaag kun je luisteren naar Aflevering 4: Geknield aan zijn bed vroeg Jan als klein jongetje aan God of hij ridder mocht worden, met een zwaard en een harnas. Misschien kon de Sint hem alvast dat zwaard brengen? Toen zijn vader hem op een dag bruut vroeg: ‘Geloof jij nu nog steeds in Sinterklaas?’, werd Jan heel stil. Als de Sint niet bestaat, waarom zou God dan wel bestaan? En hoe moest hij dan ooit ridder worden? Inmiddels is Jan 57, en de ontnuchtering van toen werkt door tot op de dag van vandaag.