Nooit Meer Slapen

Met o.a. Johan Doesburg, Sol Bouzamour en Madeleine Matzer

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Johan Doesburg, Sol Bouzamour en Madeleine Matzer

Johan Doesburg is toneelregisseur. In 1993 begon hij als regisseur bij het Nationale Toneel, waar hij al vrij snel artistiek directeur werd. Als freelancer regisseert hij nu 'Judas', een toneelstuk naar het gelijknamige boek van Astrid Holleeder. Pieter van der Wielen spreekt met Johan Doesburg. In het tweede uur is schrijver Sol Bouzamour onze Open Kaart gast en neemt theatermaker Madeleine Matzer de reismicrofoon mee.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Johan Doesburg regisseert toneelstuk 'Judas'

vanaf 00:00:40

Johan Doesburg is toneelregisseur. Hij was een laatbloeier, pas op zijn 27ste schreef hij zich in voor een regieopleiding. De eerste jaren werkte hij o.a. bij Teneeter en Toneelgroep Amsterdam. In 1993 begon hij als regisseur bij het Nationale Toneel, waar hij al vrij snel artistiek directeur werd (een functie die hij in 2011 zou overdragen aan Theu Boermans). Na 22 jaar en 60 voorstellingen verliet hij het Nationale Toneel. Als freelancer regisseert hij nu ‘Judas’, een toneelstuk naar het gelijknamige boek van Astrid Holleeder over haar beroemde criminele broer. Pieter van der Wielen spreekt met Johan Doesburg.

Weekschrijver: Maartje Wortel

vanaf 01:00:46

Maartje Wortel over de donderdag die was

Open Kaart: schrijver Sol Bouzamour

vanaf 01:07:54

Sol Bouzamour (1982) is auteur, journalist en kunstenaar. Hij groeide op in Amsterdam nadat zijn ouders in de jaren '70 vanuit Marokko naar de Amsterdamse Pijp verhuisden. Bouzamour werkte jarenlang als jongerenwerker, horecabeveiliger en personal trainer van onder andere Paul de Leeuw. Hij leefde een hectisch leven, zo kwam hij in aanraking met justitie en verhuurde hij peeskamers op de Wallen, totdat hij zijn spirituele en creatieve kant ontdekte. Nu debuteert hij met de roman 'Narcissus'. Een boek over zijn criminele verleden, zijn lessen uit de gevangenis en wrijving tussen culturen. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Sol Bouzamour vragen over leven en werk.

De Reismicrofoon: theatermaker Madeleine Matzer

vanaf 01:41:18

In de rubriek 'De Reismicrofoon' volgen we elke week iemand in de laatste dagen voor zijn of haar werk officieel het daglicht ziet. Madeleine Matzer is artistiek leider en regisseur van onder andere de veelgeprezen boekbewerking 'Knielen op een bed violen'. Een paar jaar geleden kwam Matzer, na het lezen van het boek 'Stil de tijd', tot het besef dat ze meer tijd voor dingen moest nemen. Ze raakte door het boek geïnspireerd en maakte een gelijknamige voorstelling, die deze week in première gaat. 'Stil de tijd' is een poëtische en muzikale voorstelling die betoogt om een andere weg in te slaan. Het toneelstuk is van 13 september tot en met 1 december te zien in verschillende theaters door heel het land. In aanloop naar de eerste voorstelling nam Madeleine Matzer voor ons De Reismicrofoon mee.