Nooit Meer Slapen

Met o.a. Alicja Gescinska, Rachel Franse en 'A Balancing Act'

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Alicja Gescinska, Rachel Franse en 'A Balancing Act'

Alicja Gescinska is een Pools-Vlaamse filosoof en schrijver. In 1988 vluchtte ze met haar familie van communistisch Polen naar België, waar ze aan de universiteit van Gent promoveerde tot doctor in de filosofie. Daarna verbleef ze drie jaar in de VS, waar ze aan Princeton University postdoctoraal onderzoek deed. In 2016 verscheen haar debuutroman ‘Een soort van liefde’, die het verhaal vertelt van vele soorten liefde. Nu volgt ‘Thuis in muziek’, een filosofisch essay over de rol die muziek kan spelen in onze persoonlijke en morele ontwikkeling. Pieter van der Wielen spreekt met Alicja Gescinska. In het tweede uur is schrijver Rachel Franse onze Open Kaart gast en wordt de tentoonstelling 'A Balancing Act' beoordeeld in Oordeel Zelf.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Alicja Gescinska schrijft filosofisch essay over muziek

vanaf 00:00:48

Alicja Gescinska is een Pools-Vlaamse filosoof en schrijver. In 1988 vluchtte ze met haar familie van communistisch Polen naar België, waar ze aan de universiteit van Gent promoveerde tot doctor in de filosofie. Daarna verbleef ze drie jaar in de VS, waar ze aan Princeton University postdoctoraal onderzoek deed. In 2016 verscheen haar debuutroman 'Een soort van liefde', die het verhaal vertelt van vele soorten liefde. Nu volgt 'Thuis in muziek', een filosofisch essay over de rol die muziek kan spelen in onze persoonlijke en morele ontwikkeling. Pieter van der Wielen spreekt met Alicja Gescinska.

Open Kaart: journalist Rachel Franse

vanaf 01:09:47

Rachel Franse (1969) is journalist en televisieredacteur. Ze groeide op in het Zeeuwse dorpje Koudekerke en studeerde af aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Franse werkt al vijftien jaar achter de schermen bij talkshows, waaronder 'Pauw en Witteman' en 'Jinek'. In 2014 schreef ze het boek ‘De slag om de gast’ waarin ze vertelt hoe ze de meest nieuwswaardige gasten binnenhaalt. Nu is er een nieuw boek ‘100 dagen kanker’; een persoonlijk relaas over haar borstkanker wat, in haar eigen woorden, een borstkanker light bleek te zijn. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Rachel Franse vragen over werk en leven.

Oordeel Zelf: Tentoonstelling 'A Balancing Act'

vanaf 01:29:53

Balans speelt een belangrijke rol in ieders leven. Met het bouwen van blokkentorens en het zetten van de eerste stapjes als dreumes begint de levenslange zoektocht. De tentoonstelling 'A Balancing Act' laat verschillende (inter)nationale kunstenaars zien die in sculpturen, installaties, foto’s, schilderijen, performances, tekeningen en videowerken het vinden van evenwicht onderzoeken. Redacteur Maurice Woestenburg bekeek de tentoonstelling in Kunsthal KAdE, in Amersfoort, en doet verslag in de rubriek Oordeel Zelf.

Linda van der Pol: 'De teen van Mozes'

vanaf 01:44:22

Het Rijksmuseum in Amsterdam toont voorwerpen uit de 80-jarige oorlog: de opstand van de Nederlanders tegen de Spaanse overheersers. Omdat de voorwerpen zelf niets anders kunnen dan zwijgen, vroeg Vlaams-Nederlands cultuurhuis 'deBuren' achttien jonge schrijvers om deze voorwerpen een stem te geven.