Nooit Meer Slapen

Met o.a. Kester Freriks, DADARA en De Werelden van IJsbrand Rogge

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Kester Freriks, DADARA en De Werelden van IJsbrand Rogge

Kester Freriks is schrijver van romans en essays. Ook schrijft hij voor NRC Handelsblad over theater, literatuur en natuur. Nu verschijnt ‘Tempo doeloe, een omhelzing’, een pamflet waarin hij voor eerherstel pleit voor het Nederlands-Indië zoals het eens was. Pieter van der Wielen spreekt met Kester Freriks. In het tweede uur is kunstenaar DADARA onze Open Kaart gast en hoor je deel 1 van de serie: De Werelden van IJsbrand Rogge.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Schrijver Kester Freriks pleit voor eerherstel Nederlands-Indie

vanaf 00:00:32

Kester Freriks is schrijver van romans en essays. Ook schrijft hij voor NRC Handelsblad over theater, literatuur en natuur. Freriks werd geboren in Djakarta, Indonesië. Over zijn gedwongen vertrek en de omzwervingen in Nederland schreef hij in zijn debuut 'Grand Hotel Lembang' (1979). Sindsdien schreef hij meer boeken over Indonesië en het vroegere Indië. Ook volgden er boeken over de natuur. Nu verschijnt 'Tempo doeloe, een omhelzing', een pamflet waarin hij voor eerherstel pleit voor het Nederlands-Indië zoals het eens was. Een omhelzing is nodig, vindt hij, ter nuancering van het negatieve beeld dat over de Nederlandse aanwezigheid hangt. Pieter van der Wielen spreekt met Kester Freriks.

Open Kaart: kunstenaar DADARA

vanaf 01:09:50

De Amsterdamse kunstenaar DADARA begon in 1993 met het ontwerpen van platenhoezen en flyers voor houseparty's. Inmiddels maakt hij schilderijen en beelden, waaronder zijn beroemde Dadababy's. In 2017 ging DADARA, opgesloten in een zwarte doos, naar het Amerikaanse festival Burning Man. Daar vertelden bezoekers aan hem hoe de werkelijkheid er buiten de doos uit zou zien. Het resultaat: verschillende verhalen en verschillende werkelijkheden. Maar hoe zag de wereld buiten de doos er nou echt uit? Het resultaat is nu te zien met een virtual reality-bril in de tentoonstelling 'Life inside a pixel' bij KochxBos Gallery tijdens het Amsterdam Dance Event. In de rubriek Open Kaart beantwoordt DADARA vragen over werk en leven.

Serie: De Werelden van IJsbrand Rogge, afl. 1

vanaf 01:28:25

Aanstaande zaterdag is het Home Movie Day, de wereldwijde feestdag voor de amateurfilm. Op zoek naar een mooi verhaal kwam Hugo Hoes, onze collega van de VPRO Gids, een ware verborgen schat op cinemagebied tegen in de persoon van een welbespraakte Amsterdammer op leeftijd. Hij interviewde deze bijzondere man voor de VPRO Gids en wij besloten een portret in vier delen aan hem te wijden, dat vandaag tot en met donderdag wordt uitgezonden. Luister naar deel 1 van De Werelden van IJsbrand Rogge.

Anneke Claus - 'Wie is er bang'

vanaf 01:47:17

Tijdens de 36e Nacht van de Poëzie in Utrecht lazen meer dan twintig dichters poëzie voor ons voor. De komende tijd zenden we elke nacht een gedicht uit. Deze keer is het de beurt aan Anneke Claus, die 'Wie is er bang' voorleest.

Anke Verschueren: 'Toen wapens woorden werden'

vanaf 01:51:58

Het Rijksmuseum in Amsterdam toont voorwerpen uit de 80-jarige oorlog: de opstand van de Nederlandse tegen de Spaanse overheersers. Omdat de voorwerpen zelf niets anders kunnen dan zwijgen, vroeg Vlaams-Nederlands cultuurhuis 'deBuren' achttien jonge schrijvers om deze voorwerpen een stem te geven.