Nooit Meer Slapen

Met o.a. schrijver Marion Bloem, historicus Willem Otterspeer en IDFA Reports

Nooit Meer Slapen

Met o.a. schrijver Marion Bloem, historicus Willem Otterspeer en IDFA Reports

In haar nieuwe autobiografische boek 'Teken van Leven' schrijft Marion Bloem over de dood van haar zus, het verlies van haar vader en over de impact die de dodelijke ziekte van haar man op haar heeft. Pieter van der Wielen spreekt met Marion Bloem. In het tweede uur is historicus Willem Otterspeer onze Open Kaart gast en zal de documentaire Los Reyes uitgelicht worden in ons IDFA Report.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Marion Bloem over rouw en alles wat de dood behelst

vanaf 00:00:47

Schrijver Marion Bloem werd geboren als kind van Indische ouders. Haar jeugd werd gekleurd door verhalen over Indonesië. Bloem werd bekend met haar debuutroman 'Geen gewoon Indisch meisje', in 1983, en schreef sindsdien vele romans, verhalenbundels, kinderboeken, reisverhalen, dichtbundels en essays. Haar nieuwe, autobiografische boek 'Teken van leven' gaat over rouw en alles wat de dood behelst. Ze schrijft onder meer over de dood van haar zus, het verlies van haar vader en over de impact die de dodelijke ziekte van haar man op haar heeft. Pieter van der Wielen spreekt met Marion Bloem.

Weekschrijver: Annemarie de Gee

vanaf 01:00:39

Annemarie de Gee over de dinsdag die was

Open Kaart: schrijver en historicus Willem Otterspeer

vanaf 01:09:29

Willem Otterspeer is historicus en schrijver. Als historicus deed hij onder andere onderzoek naar de geschiedenis van de Universiteit van Leiden, waar hij ook werkzaam is als hoogleraar. Als schrijver zijnde richt hij zich met name op het schrijven van biografieën. Zo schreef hij over de levens van filosoof Bolland en historicus Huizinga, bundelde hij de correspondentie tussen Reve en Hermans en schreef hij een tweedelige biografie over laatstgenoemde. Nu is er 'Een ontgifting', de debuutroman uit handen van Otterspeer over de levens van een schrijver en diens biograaf die steeds meer met elkaar vereenzelvigen. In de rubriek 'Open Kaart' beantwoordt Willem Otterspeer vragen over leven en werk.

IDFA Reports: Los Reyes

vanaf 01:29:33

Tijdens het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) zijn documentaires te zien over extravagante figuren, bijzondere subculturen en ethische kwesties. Nooit Meer Slapen is erbij en doet verslag van spraakmakende films. Deze aflevering gaat Tom Hofland gaat in gesprek met Sabine van der Helm. Als eigenaar van het grootste dierencastingbureau van Nederland weet zij alles over het trainen van dieren voor filmrollen. Tom en Sabine zullen praten over de Chileense documentaire ‘Los Reyes’, waarin twee zwerfhonden genaamd Chola en Football op intieme wijze worden vastgelegd. De vrolijke hondjes leven middenin het oudste skatepark van Santiago, waar skaters vanuit alle omliggende wijken en milieus samenkomen.

Anton Korteweg - De Verloren Zoon

vanaf 01:51:10

Tijdens de 36e Nacht van de Poëzie in Utrecht lazen meer dan twintig dichters poëzie voor ons voor. De komende tijd zenden we elke nacht een gedicht uit. Deze keer is het de beurt aan Anton Korteweg, die 'De Verloren Zoon' voorleest.

advertentie