Nooit Meer Slapen

Met o.a. Rinus Van de Velde, 100 jaar De Stijl en John Albert Jansen

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Rinus Van de Velde, 100 jaar De Stijl en John Albert Jansen

De Vlaamse beeldend kunstenaar Rinus Van de Velde maakt houtskooltekeningen op groot formaat. Speciaal voor het Gemeentemuseum Den Haag maakt Van de Velde een installatie uit tekeningen en sculpturen, waarin hij refereert aan de grote schilders van de twintigste eeuw. Verder aandacht voor 100 jaar De Stijl in het Stedelijk, en we spreken John Albert Jansen over zijn documentaire over Remco Campert.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Rinus Van de Velde maakt filmische houtskooltekeningen

vanaf 00:00:42

De Vlaamse beeldend kunstenaar Rinus Van de Velde maakt houtskooltekeningen op groot formaat. De werken staan op zichzelf, maar zijn ook te lezen als een storyboard: wie ze van links naar rechts bekijkt, ziet een reeks shots van filmische scènes, waarin hij zichzelf als hoofdrolspeler opvoert. Speciaal voor het Gemeentemuseum Den Haag maakt Van de Velde een installatie uit tekeningen en sculpturen, waarin hij refereert aan de grote schilders van de twintigste eeuw. Mathijs Deen spreekt met Rinus Van de Velde.

100 jaar De Stijl in het Stedelijk

vanaf 00:37:13

In 2017 is het 100 jaar geleden dat De Stijl werd opgericht, de legendarische kunstenaars- en architectengroep rond Theo van Doesburg, Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld. Dat wordt in Nederland door verschillende musea groot gevierd. In 2017 wijdt het Stedelijk Museum Amsterdam een jaar lang presentaties aan onverwachte kanten van De Stijl. Verslaggever Stef Visjager bezocht het Stedelijk tijdens het inrichten van de tentoonstelling, en sprak Anne Kremers, voormalig directeur van museum Villa Mondriaan.

Open Kaart: documentairemaker John Albert Jansen

vanaf 00:50:44

John Albert Jansen regisseerde eerder lovend ontvangen films over belangrijke internationale dichters zoals 'Wreed geluk' (2009) over Hugo Claus en 'Einde en begin' (2011) over de Poolse Nobelprijswinnares Wislawa Szymborska. Nu maakte hij over dichter Remco Campert de documentaire 'Verloop van jaren – Dichter bij Remco Campert'. We leren Campert kennen in zijn dagelijks leven en zijn er bij op intieme en kwetsbare momenten. In de rubriek Open Kaart beantwoordt John Albert Jansen persoonlijke vragen over leven en werk.

American Pastoral: Wat vindt het publiek?

vanaf 01:07:43

American Pastoral, naar de bekroonde roman van Philip Roth, is het regiedebuut van Ewan McGregor en volgt een gezin waarvan hun ogenschijnlijk idyllische leventje wordt verscheurd door de sociale en politieke onrust van de jaren ’60. Luuk Heezen bezocht de film, en polste de reacties van het publiek.

advertentie