Nooit Meer Slapen

Met o.a. Dimitri Verhulst, Prins Igor en Cigdem Yuksel

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Dimitri Verhulst, Prins Igor en Cigdem Yuksel

De Vlaamse schrijver Dimitri Verhulst is te zien in de nieuwe VPRO-reisserie 'Made in Europe', gebaseerd op het gelijknamige boek van Pieter Steinz. In acht afleveringen ontrafelt Verhulst aan de hand van de meest uiteenlopende culturele iconen de Europese identiteit. Verder aandacht voor de balletvoorstelling 'Prins Igor' van De Nationale Opera, en de winnaar van de Zilveren Camera is te gast: Cigdem Yuksel.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Dimitri Verhulst ontrafelt de Europese cultuur in 'Made in Europe'

vanaf 00:00:44

De Vlaamse schrijver Dimitri Verhulst debuteerde in 1999 met de verhalenbundel De kamer hiernaast, in 2001 volgde zijn eerste roman ‘Niets, niemand en redelijk stil’. Hij brak door met het verfilmde boek 'De helaasheid der dingen'. Hierna volgden o.a. 'Godverdomse dagen op een godverdomse bol' en 'De laatkomer'. In de nieuwe VPRO-reisserie 'Made in Europe', gebaseerd op het gelijknamige boek van Pieter Steinz, ontrafelt Verhulst aan de hand van de meest uiteenlopende culturele iconen de Europese identiteit. Pieter van der Wielen spreekt met Dimitri Verhulst. (foto: Fjodor Buis)

Hartverscheurende menselijkheid in opera 'Prins Igor'

vanaf 01:09:37

De opera 'Prins Igor' is de grootste productie die de Nationale Opera ooit maakte (op Wagners 'Der Ring des Nibelungen' na, een kniesoor die daarop let). Het koor speelt een grote rol in 'Prins Igor', en toevallig is het koor van de Nationale Opera in 2016 tot beste Operakoor ter wereld verkozen. Logisch dus dat verslaggever Stef Visjager voor ons langsging bij hun zangrepetitie.

Open Kaart: fotograaf Cigdem Yuksel

vanaf 01:26:02

De Zilveren Camera 2016 is uitgereikt aan Cigdem Yuksel voor haar fotoserie 'Syrian child labour'. In de portrettenserie toont ze Syrische vluchtelingenkinderen die in textiel- en schoenenfabrieken werken om hun ouders financieel te ondersteunen. De jury van de Zilveren Camera roemde de manier waarop de fotoserie Westerse consumenten confronteert met de consequenties van onze politieke en economische keuzes. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Cigdem Yuksel persoonlijke vragen over leven en werk.

advertentie