Nooit Meer Slapen

Met o.a. Ben van Berkel, de film 'Denial' en Martijn Maria Smits

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Ben van Berkel, de film 'Denial' en Martijn Maria Smits

Ben van Berkel is een van de meest internationaal georiënteerde architecten van Nederland. Als jonge architect ontwierp Van Berkel de Erasmusbrug in Rotterdam, waarna prestigieuze projecten volgden als het Mercedes-Benz Museum in Stuttgart en het stationsproject Arnhem Centraal. Verder aandacht voor 'Denial', een film over Holocaustontkenning. Ook is regisseur Martijn Maria Smits te gast.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Architect Ben van Berkel ontwerpt gebouwen over de hele wereld

vanaf 00:00:57

Ben van Berkel is een van de meest internationaal georiënteerde architecten van Nederland. Al tijdens zijn studie aan de Architectural Association in Londen trokken zijn ontwerpen de aandacht, en sinds hij in 1988 samen met zijn vrouw Caroline Bos het architectenbureau UNStudio oprichtte, ontbreekt het hem niet aan erkenning. Als jonge architect ontwierp Van Berkel de Erasmusbrug in Rotterdam, waarna prestigieuze projecten volgden als het Mercedes-Benz Museum in Stuttgart, het Ardmore Residence in Singapore en het stationsproject Arnhem Centraal. Pieter van der Wielen spreekt met Ben van Berkel. (foto: Inga Powilleit)

'Denial': over de strijd tegen de ontkenning van de Holocaust

vanaf 01:12:06

De film 'Denial' van de Britse filmregisseur Mick Jackson is gebaseerd op één van de meest spraakmakende rechtszaken uit de Britse geschiedenis. De biopic gaat over de strijd van historica Deborah Lipstadt, die schrijver David Irving ervan beschuldigt dat hij de Holocaust ontkent. Verslaggever Elianne Meijer bekeek de film samen met historicus en Anne Frank-expert David Barnouw.

Open Kaart: regisseur Martijn Maria Smits

vanaf 01:27:40

Toen Martijn Maria Smits zijn opleiding aan de filmacademie voltooide, werd zijn afstudeerfilm 'Otzenrath' gelijk met meerdere internationale prijzen bekroond. Het een opmaat naar meer: zijn film 'C'est déjà L'été' werd ook goed ontvangen, en voor de korte film 'Anvers' mocht hij een Gouden Kalf in ontvangst nemen voor Beste Televisiefilm. Deze week gaat zijn film 'Waldstille' in première, over een man die schuldig is aan de dood van zijn vriendin, en vlucht met zijn dochter. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Martijn Maria Smits persoonlijke vragen over leven en werk.