Nooit Meer Slapen

Met o.a. Herman Koch, Abdelkader Benali over individualisme en Sef

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Herman Koch, Abdelkader Benali over individualisme en Sef

Herman Koch debuteerde in 1989 als schrijver van de roman 'Red ons, Maria Montenelli'. Twintig jaar later werd hij wereldberoemd met 'Het diner'. Recent verscheen het boek 'De greppel'. En dit jaar is hij verantwoordelijk voor het Boekenweekgeschenk 'Makkelijk leven', over een schrijver van zelfhulpboeken. Verder bespreken we met schrijver Abdelkader Benali het zevende thema van Made in Europe: individualisme. Ook is rapper Sef te gast.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Herman Koch over zijn Boekenweekgeschenk 'Makkelijk leven'

vanaf 00:00:38

Televisiemaker en schrijver Herman Koch maakte samen met Kees Prins en Michiel Romeyn het tv-programma 'Jiskefet'. Als schrijver debuteerde hij in 1989 met de roman 'Red ons, Maria Montenelli'. Twintig jaar later werd hij wereldberoemd met 'Het diner'. Meest recent verscheen het boek 'De greppel'. En dit jaar is hij verantwoordelijk voor het Boekenweekgeschenk 'Makkelijk leven', over een schrijver van zelfhulpboeken. Als hij zelf met een lastige kwestie wordt geconfronteerd, moet hij dan naar zijn eigen adviezen luisteren? Pieter van der Wielen spreekt met Herman Koch. Herman Koch (foto: Vera de Kok CC BY 4.0)

Made in Europe: individualisme

vanaf 01:10:15

Made in Europe gaat komende zondag over 'Individualisme'. Met schrijver Abdelkader Benali wandelt verslaggever Emmie Kollau in de geest van Montaigne. Hij was de eerste moderne filosoof die zichzelf als onderwerp nam. Met 'De essays' schreef hij het allereerste werk-aan-jezelf-handboek. Het boek speelt een belangrijke rol in Benali’s boek 'Montaigne, een indiaan en de neus van Max Kader'. Hierin beschrijft Benali een jonge schrijver die een bijzondere reis maakt. Hij baseerde het op zijn eigen ervaringen, en vraagt zich af: wat gebeurt er met je als je nieuwe werelden ontdekt?

Open Kaart: muzikant Sef

vanaf 01:26:18

Popmuzikant en rapper Sef (echte naam: Yousef Gnaoui) was een van de oprichters van rapformatie Flinke Namen, samen met zijn buurjongen en vriend DJ The Flexican. Hij werd steeds groter in de muziekwereld en ging ook solo aan de slag. Na twee eerdere eigen albums, getiteld 'De Leven' en 'In Kleur', komt hij deze week met zijn nieuwe plaat 'Excusez Moi'. Sefs muziek is niet in één genre te vatten: het is niet hiphop of r&b, het neigt zelfs naar pop. Voor Sef geen probleem, want dat is voor hem het 'übergenre'. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Sef persoonlijke vragen over leven en werk.

advertentie