Nooit Meer Slapen

Met o.a. Coen Simon, idealen in 'De Toverberg' en Maarten Baas

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Coen Simon, idealen in 'De Toverberg' en Maarten Baas

Coen Simon is filosoof en publicist. Hij won in 2012 de Socrates Wisselbeker met zijn boek 'En toen wisten we alles', over het menselijke verlangen alle problemen op te lossen. In het kader van de Maand van de Filosofie verschijnt zijn boek 'Oordeel zelf', waarin hij teruggaat naar de Duitse filosoof Immanuel Kant. Verder bespreken we met schrijver Els Snick het laatste deel van Made in Europe over idealen, en designer Maarten Baas is te gast.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Filosoof Coen Simon schreef 'Oordeel zelf', over de oordeelskracht van de mens

vanaf 00:00:39

Coen Simon is filosoof en publicist. Hij won in 2012 de Socrates Wisselbeker met zijn boek 'En toen wisten we alles', over het menselijke verlangen alle problemen op te lossen. In het kader van de Maand van de Filosofie verschijnt zijn boek Oordeel zelf, waarin hij teruggaat naar de Duitse filosoof Immanuel Kant en zijn oproep dat de mens zich zou bevrijden uit de ‘onmondigheid die hij aan zichzelf heeft te wijten’. Het gevolg: iedereen heeft een mening. In een tijd waarin iedereen uniek wil zijn, maar iedereen hetzelfde doet; hoe behouden we dan onze oordeelskracht? Pieter van der Wielen spreekt met Coen Simon. (beeld: KJT YouTube)

Made in Europe: idealisme

vanaf 01:14:38

In de laatste aflevering van Made in Europe over idealen neemt Dimitri Verhulst de kijker mee naar de Zwitserse Alpen, naar de plek die Thomas Mann gebruikte in zijn roman De Toverberg, een monumentaal verhaal waarin twee personages (de optimist en de fatalist, of de idealist en de realist) met elkaar strijden om het gelijk. Moeten we erop vertrouwen dat de mens goede bedoelingen heeft, of is de mens een egoïst die zich nauwelijks bekommert om de ander? Verslaggever Mathijs Deen reist af naar Vlaanderen om met germanist Els Snick te praten over De Toverberg en of we nog mogen geloven in het goede in de mens. (beeld: omslag Thomas Mann - De Toverberg, De Arbeiderspers)

Open Kaart: autonoom ontwerper Maarten Baas

vanaf 01:29:21

De in Duitsland geboren Maarten Baas is autonoom ontwerper. Zijn werken balanceren op de rand van kunst en design: hij verbrandde Rietveldstoelen en maakte 'levende klokken' die onder andere op Schiphol te zien zijn. Momenteel is in het Groninger Museum een grote overzichtstentoonstelling van zijn ontwerpen te zien onder de titel 'Hide & Seek'. Daarnaast presenteert hij volgende week op de grootste designbeurs ter wereld, de 'Salone del Mobile' in Milaan, zijn nieuwste project '101 Chair'. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Maarten Baas persoonlijke vragen over leven en werk. (foto: Mike Roelofs CC By NC 2.0)

advertentie