Nooit Meer Slapen

Met o.a. René Roelofs, de gevolgen van gentrificatie en Rik van den Bos

Nooit Meer Slapen

Met o.a. René Roelofs, de gevolgen van gentrificatie en Rik van den Bos

De carrière van documentairemaker René Roelofs voerde hem van de ETA naar probleemgezinnen, niet-geregistreerde asielzoekers en Amsterdamse volkswijken. Recent voltooide hij een productie over het IND op zoek naar ‘foute’ vreemdelingen onder asielzoekers, getiteld 'Het kaf en het koren'. Verder aandacht voor door de overheid gestuurde gentrificatie. Ook is toneelschrijver Rik van den Bos te gast.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

René Roelofs filmde de zoektocht van de IND naar 'foute' asielzoekers

vanaf 00:00:46

De carrière van documentairemaker René Roelofs begon in Australië, waar hij producties maakte over de strijd van de Baskische terreurbeweging ETA en het leven van een Aboriginal dichter. Terug in Nederland maakte hij documentaires over o.a. probleemgezinnen, niet-geregistreerde illegalen, Amsterdamse volkswijken met kerst. Voor zijn werk werd hij onder meer onderscheiden met een Gouden Kalf. Het asielonderwerp laat hem niet los: recent voltooide hij een productie over het IND op zoek naar ‘foute’ vreemdelingen onder asielzoekers, getiteld 'Het kaf en het koren'. Pieter van der Wielen spreekt met René Roelofs. (beeld: YouTube)

De gevolgen van gestuurde gentrificatie voor buurt en stad

vanaf 01:11:45

Vroeger was gentrificatie een spontaan proces, waarbij de komst van bijvoorbeeld krakers en creatieven kon zorgen voor een opwaardering van een achterstandswijk. Tegenwoordig wordt dat proces zorgvuldig gepland door gemeenten en woningbouwverenigingen. Alles met als doel de middenklasse binnen te halen, die niet alleen de buurt veiliger zou maken, maar ook werklozen aan een baan zou kunnen helpen. Maar kloppen deze aannames en wat bekent de gentrificatie eigenlijk voor de stad als geheel? Emmie Kollau liep met Cody Hochstenbach en Emily Miltenburg, die onafhankelijk van elkaar hun promotieonderzoek hierover schreven, door de opkomende buurt Bos en Lommer in Amsterdam.

Open Kaart: toneelschrijver Rik van den Bos

vanaf 01:27:00

Rik van den Bos is dramaturg en toneelschrijver. Hij schreef teksten voor onder andere het Ro Theater, NNT, Toneelgroep Oostpool, de Veenfabriek en Lunchtheater Bellevue. Zijn toneelstukken spelen zich af in onthechte, geïsoleerde situaties waarin van een afstand wordt gereflecteerd op de tijd. Recent schreef hij de tekst voor 'Find me a boring stone': een chaotische, ongestructureerde monoloog over bijna alles. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Rik van den Bos persoonlijke vragen over leven en werk. (beeld: YouTube)