Nooit Meer Slapen

Met o.a. Sander van Hoorn, een boek over Bibeb en Sylvester Hoogmoed

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Sander van Hoorn, een boek over Bibeb en Sylvester Hoogmoed

Journalist en politicoloog Sander van Hoorn werd in 2006 correspondent voor de NOS in Israël en de Palestijnse gebieden. Na ruim vijf jaar verhuisde hij naar Beiroet, waarvandaan hij als Midden-Oostencorrespondent verslag deed van onder meer de opkomst van IS en de oorlogen in Gaza, Syrië en Irak. Ook aandacht voor het boek 'Bibeb. Biechtmoeder van Nederland' en schrijver Sylvester Hoogmoed komt langs.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Journalist Sander van Hoorn was jarenlang Midden-Oostencorrespondent

vanaf 00:00:52

Journalist en politicoloog Sander van Hoorn werd al vroeg bevangen door liefde voor radio en nieuws. Na zijn studie politicologie werkte hij als radioverslaggever vaak vanuit het buitenland, onder andere na de 9/11-aanslagen in New York. In 2006 werd hij correspondent voor de NOS in Israël en de Palestijnse gebieden. Na ruim vijf jaar verhuisde hij naar Beiroet in Libanon en sindsdien is hij Midden-Oostencorrespondent. Hij deed verslag van onder meer de Arabische Lente, de opkomst van IS, de oorlogen in Gaza, Syrië en Irak en het vluchtelingenprobleem in de regio. Deze zomer zal hij het Midden-Oosten verruilen voor de zuiderburen. Pieter van der Wielen spreekt met Sander van Hoorn. (foto: NOS/Stefan Heijdendael)

Bibeb, de interviewster die zelf een mysterie bleef

vanaf 01:09:48

Bibeb is het pseudoniem van Elisabeth Maria Lampe-Soutberg, de bekende interviewster van Vrij Nederland. Ze interviewde Roald Dahl, Martin Luther King, Andy Warhol, Brigitte Bardot, Pablo Picasso en ruim zeshonderd bekende Nederlanders.Nederlands markantste interviewster viel samen met haar pseudoniem: zelfs haar kinderen noemden haar zo. Maar wie was zij? Roos Menkhorst en Adinda Akkermans gingen op zoek naar het verhaal achter deze mysterieuze vrouw en schreven 'Bibeb, Biechtmoeder van Nederland'. Verslaggever Emmie Kollau spreekt met hen. (foto: Rob C. Croes CC BY-SA 3.0)

Open Kaart: schrijver Sylvester Hoogmoed

vanaf 01:23:23

Sylvester Hoogmoed is politicoloog, schrijver en journalist. In 2011 verscheen de biografie 'We zien wel! Het wonderlijke leven van Ramses Shaffy'. Hij publiceerde onder meer in De Groene Amsterdammer,de Volkskrant en Historisch Nieuwsblad. Ook presenteert hij een wekelijks chansonprogramma op de Concertzender. Nu verschijnt zijn nieuwe boek, over het leven van de moeder van Shaffy. Zij was altijd een mysterieuze figuur, en Hoogmoed schetst haar leven aan de hand van oude brieven en politierapporten. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Sylvester Hoogmoed persoonlijke vragen over leven en werk. (foto: Prometheus)

advertentie