Nooit Meer Slapen

Met o.a. Schrijvers Roman Helinski en Marnix Peeters, en langzame popmuziek

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Schrijvers Roman Helinski en Marnix Peeters, en langzame popmuziek

Roman Helinski is journalist en schrijver. Hij publiceerde verhalen en artikelen in diverse literaire tijdschriften, waaronder Hollands Maandblad en Hard Gras. In 2014 debuteerde hij met 'Bloemkool uit Tsjernobyl', een vader-zoon roman die op eigen jeugdherinneringen is gebaseerd. Zijn nieuwe, tweede roman 'De wafelfabriek' speelt zich af in een fabriek waar alle werknemers zo hun dagen slijten. Ook aandacht voor schrijver Marnix Peeters en langzame popmuziek.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Roman Helinski en de kracht van verleiding

vanaf 00:00:49

Roman Helinski is journalist en schrijver. Hij publiceerde verhalen en artikelen in diverse literaire tijdschriften, waaronder Hollands Maandblad en Hard Gras. In 2014 debuteerde hij met 'Bloemkool uit Tsjernobyl', een vader-zoon roman die op eigen jeugdherinneringen is gebaseerd. Zijn nieuwe, tweede roman 'De wafelfabriek' speelt zich af in een fabriek waar alle werknemers zo hun dagen slijten. Alles verandert als de charismatische Arkadiusz Narovski zich aandient, die de arbeiders laat fantaseren over een leven buiten de fabriek. Het enige dat voor dat nieuwe leven nodig is, is een revolutie. Pieter van der Wielen spreekt met Roman Helinski.

Waarom popmuziek steeds lomer wordt

vanaf 01:09:20

Popmuziek wordt steeds langzamer. In vergelijking met pakweg vijf jaar geleden zijn hits gemiddeld 23 beats per minute trager. Maar hoe meet je zoiets eigenlijk? Wie of wat bepaalt het tempo? En wat zegt het over onze tijd? Jan Paul de Bont deed navraag bij kenners en makers.

Open Kaart: schrijver Marnix Peeters

vanaf 01:24:31

Na een carrière bij de radio, in de rockjournalistiek, als interviewer en reportagemaker trok Marnix Peeters zich in 2010 terug op een berg in de zuidelijke Oostkantons, waar hij aan het schrijven ging. In 2012 verscheen zijn debuutroman 'De dag dat we Andy zijn arm afzaagden', gevolgd door onder andere de spraakmakende roman 'Natte dozen'. Dit jaar werden zijn columns gebundeld onder de naam 'Zei mijn vrouw', en nu is er zijn nieuwste roman, een roadnovel, 'In elke vrouw schuilt haar moeder'. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Marnix Peeters persoonlijke vragen over leven en werk.

Thomas Heerma van Voss over de donderdag die was

vanaf 01:42:22

Onze weekschrijvers lezen nachtelijks een column voor over de dag die was. Soms duidend, soms poëtisch, soms persoonlijk. Deze week is het ons plezier Thomas Heerma van Voss aan het woord te laten.