Nooit Meer Slapen

Met o.a. Maxim Februari, 'Neelie!' en Saskia Boelsums

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Maxim Februari, 'Neelie!' en Saskia Boelsums

Maxim Februari (1963) is schrijver, jurist en filosoof. Eerder publiceerde hij onder de namen M. Februari en Marjolijn Februari. In 1989 kwam zijn eerste roman uit, De zonen van het uitzicht, waarvoor hij de Multatuliprijs ontving. In 2007 volgde de psychologische roman De Literaire Kring. Van 1999 tot 2010 schreef Februari columns voor De Volkskrant, daarna voor NRC Handelsblad. In 2013 verscheen De maakbare man over geslachtsverandering, de sociale aspecten ervan en over mannelijkheid en vrouwelijkheid in het algemeen. Klont, zo heet zijn nieuwste roman. Daarin onderzoekt Februari hoe de mens greep op zijn leefwereld houdt in tijden waarin hij afhankelijk is geworden van technologie. Pieter van der Wielen spreekt met Maxim Februari. Ook besteden we aandacht aan 'Neelie' en Saskia Boelsums.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Maxim Februari en de relatie tussen mens en technologie

vanaf 00:00:03

Maxim Februari (1963) is schrijver, jurist en filosoof. Eerder publiceerde hij onder de namen M. Februari en Marjolijn Februari. In 1989 kwam zijn eerste roman uit, 'De zonen van het uitzicht', waarvoor hij de Multatuliprijs ontving. In 2007 volgde de psychologische roman 'De Literaire Kring'. Van 1999 tot 2010 schreef Februari columns voor De Volkskrant, daarna voor NRC Handelsblad. In 2013 verscheen 'De maakbare man' over geslachtsverandering, de sociale aspecten ervan en over mannelijkheid en vrouwelijkheid in het algemeen. 'Klont', zo heet zijn nieuwste roman. Daarin onderzoekt Februari hoe de mens greep op zijn leefwereld houdt in tijden waarin hij afhankelijk is geworden van technologie. Pieter van der Wielen spreekt met Maxim Februari.

Maxim Februari en de relatie tussen mens en technologie

vanaf 00:00:59

Een kijk in het leven van Neelie Kroes

vanaf 01:09:43

Zaterdag gaat het theaterstuk Neelie! in première. De voorstelling volgt de opkomst van oud-minister en Eurocommissaris Neelie Kroes tot misschien wel de machtigste vrouw van Nederland. Behalve haar politieke carrière wordt ook haar turbulente privé-leven verbeeld. Actrice Carine Crutzen speelde eerder al koningin Beatrix en kruipt nu in de huid van Neelie Kroes. Emmie Kollau volgt haar bij de repetities in de schouwburg van Almere.

Open Kaart: fotograaf Saskia Boelsums

vanaf 01:26:28

Saskia Boelsums is al langer werkzaam als beeldend kunstenaar, maar heeft zich sinds 2013 toegelegd op de fotografie. Bijzondere weersomstandigheden maken haar onrustig, dan moet ze fotograferen. Landschappen staan daarom centraal in haar werken. Ze wil dat je in haar foto’s de wind en de dreiging van naderend onweer zou moeten kunnen voelen. Haar werk is op dit moment te zien op een eerste overzichtstentoonstelling in Kasteel Groeneveld in Baarn. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt Saskis Boelsums persoonlijke vragen over leven en werk.

Thomas van Aalten over de maandag die was

vanaf 01:44:35

Onze weekschrijvers lezen nachtelijks een column voor over de dag die was. Soms duidend, soms poëtisch, soms persoonlijk. Deze week is het ons plezier Thomas van Aalten aan het woord te laten.

Idwer de la Parra - Als

vanaf 01:54:19

Tijdens de 35e Nacht van de Poëzie in Utrecht lazen meer dan twintig dichters poëzie voor ons voor. De komende tijd zenden we elke nacht een gedicht uit. Deze keer is het de beurt aan Idwer de la Parra, die 'Als' voorleest.