Nooit Meer Slapen

Met o.a. Nora Fischer, Karel Kindermans en de Overwinningsdag in Rusland

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Nora Fischer, Karel Kindermans en de Overwinningsdag in Rusland

Sopraan Nora Fischer is zeer veelzijdig. Tijdens de Operadagen in Rotterdam brengt ze muziek van o.a. Monteverdi en Purcell ten gehore, onder begeleiding van een elektrische gitaar, om de prachtige liederen te ontdoen van franje en terug te brengen naar hun meest versimpelde vorm. Ook aandacht voor 9 mei, de Overwinningsdag in Rusland, en tekenaar Karel Kindermans komt langs.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Sopraan Nora Fischer zingt Monteverdi tijdens de Operadagen Rotterdam

vanaf 00:02:37

Nora Fischer is sopraan. Ze komt uit een muzikaal gezin: haar moeder is blokfluitist, haar vader is dirigent. Ze verliet het conservatorium voortijdig om in Kopenhagen verschillende stemtechnieken te ontdekken. Met haar stem als veelzijdig instrument voert ze zowel muziek uit de zestiende eeuw op, als ook hedendaagse composities. Zo werkte ze samen met componisten als Jacob Ter Veldhuis, Louis Andriessen en Steve Reich. Tijdens de 12e editie van de Operadagen Rotterdam zingt ze op muziek van componisten als Monteverdi en Purcell. Pieter van der Wielen spreekt met Nora Fischer. (foto: Roger Cremers)

Hoe hielden Russische schrijvers zich staande in een totalitair regime?

vanaf 01:13:07

Op de Russische 'Dag van de Overwinning' 9 mei viert het land de overwinning op nazi-Duitsland. In die tijd hadden ook intellectuelen het heel moeilijk in de bezette gebieden. In het kader van de herdenking spreekt verslaggever Botte Jellema Michel Krielaars, voormalig Moskou-correspondent​, over zijn nieuwe boek 'Alles voor het moederland'. Daarin volgt hij leven en werk van twee grote Russische schrijvers, Vasili Grossman en Isaak Babel, om erachter te komen hoe zij zich staande hielden in een totalitair regime.

Open Kaart: illustrator Karel Kindermans

vanaf 01:27:21

Karel Kindermans is tekenaar, illustrator en ontwerper. Zelf noemt hij zich ook graag verhalenverteller. Vanuit zijn fascinatie maakt hij verhalende beelden die een nieuw licht werpen op historische onderwerpen. Zo maakte hij onder meer een schetsboek met zeventig illustraties over het Nederland van nu. In het kader van de Language and Art Gallery Tour van Poetry International Rotterdam is de tentoonstelling 'Couleur Locale & Dichtersportretten' te zien in kunstboekhandel Walgenbach in Rotterdam. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Karel Kindermans persoonlijke vragen over leven en werk.

advertentie