Nooit Meer Slapen

Met o.a. Désanne van Brederode, Ruudt Peters en de vergeten roman 'Kamp'

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Désanne van Brederode, Ruudt Peters en de vergeten roman 'Kamp'

De filosofe Désanne van Brederode (1970) debuteerde in 1994 met de roman 'Ave verum corpus/Gegroet waarlijk lichaam'. Hierna volgden de veelgeprezen romans 'Mensen met een hobby', 'Opstaan' en het met de Gerard Walschap literatuurprijs bekroonde 'Hart in Hart' in 2007. In haar onlangs verschenen werk 'Als de stilte steekt. Het effect van collectief zwijgen over misstanden en wandaden' onderzoekt ze de pijnlijke stilte van het Westen als reactie op het uitbreken van de burgeroorlog in Syrië ruim zes jaar geleden. Ook besteden we aandacht aan Ruudt Peters en de vergeten roman 'Kamp' van Angela Rohr.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Bekendmaking VSB-genomineerden

vanaf 00:00:55

Vannacht maakt juryvoorzitter Maaike Meijer in Nooit meer slapende nominaties voor de VSB Poëzieprijs 2018 bekend. Wie schreven de beste dichtbundels van het afgelopen jaar? De VSB Poëzieprijs 2018 wordt uitgereikt op 25 januari in Diligentia in Den Haag. Begin januari presenteren de dichters hun genomineerde bundels op diverse podia in Nederland en Vlaanderen. Ze zijn te zien in Rotterdam, Utrecht, Amsterdam, Heerlen, Gent, Antwerpen, Den Haag en Groningen.

Désanne van Brederode doorbreekt de stilte

vanaf 00:08:55

De filosofe Désanne van Brederode (1970) debuteerde in 1994 met de roman 'Ave verum corpus/Gegroet waarlijk lichaam'. Hierna volgden de veelgeprezen romans 'Mensen met een hobby', 'Opstaan' en het met de Gerard Walschap literatuurprijs bekroonde 'Hart in Hart' in 2007. Sinds de zomer van 2012 is Van Brederode actief betrokken bij Het Syrische Comité als adviseur en bestuurslid. In haar onlangs verschenen werk 'Als de stilte steekt. Het effect van collectief zwijgen over misstanden en wandaden' onderzoekt ze de pijnlijke stilte van het Westen als reactie op het uitbreken van de burgeroorlog in Syrië ruim zes jaar geleden.

Lees dees: 'Kamp'

vanaf 01:09:21

In november staat het boek Kamp (Angela Rohr) centraal bij de actie 'Schwob'. Dit is een initiatief van Het Letterenfonds, waarbij iedere maand een andere vergeten klassieker centraal staat. Anton de Goede gaat voor 'Lees Dees' op zoek naar de achtergronden van het boek. Hij sprak dit keer met een aantal liefhebbers en kenners over deze titel.

Open Kaart: beeldend kunstenaar en sieradenontwerper Ruudt Peters

vanaf 01:24:42

Beeldend kunstenaar en sieradenontwerper Ruudt Peters speelde als klein jongetje al priestertje, met zelfgemaakt wierookvat en hostie. Nog altijd vormen verschillende religies, culturen en filosofieën de inspiratiebron voor zijn werk. Gisteren opende in het CODA Museum in Apeldoorn de tentoonstelling 'BRON'. Zijn werk ligt hier niet in saaie vitrines, maar in een installatie van glazen capsules, films en borrelende bronnen. Want dat is hoe Peters graag zijn sieraden en beeldhouwwerken laat zien: in een context, die de bezoeker prikkelt en je meeneemt in zijn wereld. In de rubriek 'Open Kaart' beantwoordt Ruudt Peters vragen over leven en werk.

Weekschrijver Thomas Verbogt over de maandag die was

vanaf 01:44:39

Onze weekschrijvers lezen nachtelijks een column voor over de dag die was. Soms duidend, soms poëtisch, soms persoonlijk. Deze week is het ons plezier Thomas Verbogt aan het woord te laten.

Marije Langelaar leest een titelloos gedicht voor

vanaf 01:53:06

Tijdens de 35e Nacht van de Poëzie in Utrecht lazen meer dan twintig dichters poëzie voor ons voor. De komende tijd zenden we elke nacht een gedicht uit. Deze keer is het de beurt aan Marije Langelaar, die een naamloos gedicht voorleest.

advertentie