Nooit Meer Slapen

Met o.a. Paulien Cornelisse, de Fransse Eijkel en Jim Carrey

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Paulien Cornelisse, de Fransse Eijkel en Jim Carrey

Paulien Cornelisse is cabaretier en schrijver. In 2008 debuteerde ze met haar eerste cabaretprogramma 'Dagbraken'. Voor deze voorstelling ontving ze de ‘Neerlands Hoop’, de prijs voor de meest veelbelovende theatermaker. Een jaar later publiceerde ze haar eerste boek en bestseller 'Taal is zeg maar echt mijn ding', over hoe we taal gebruiken. 'En dan nog iets' is het vervolg op het eerste boek en vorig jaar verscheen haar fictiedebuut 'De verwarde cavia'. Inmiddels is ze toe aan haar vierde voorstelling 'Om mij moverende redenen', waarin de onbegrijpelijkheden van het leven centraal staan. Verder ontvangen we in het tweede uur acteur Christian van Eijkelenburg, van het cabaretduo de Fransse Eijkel. Ook hoor je een reportage over de documentaire 'Jim & Andy: The Great Beyond'.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Wat moveert Paulien Cornelisse?

vanaf 00:00:17

Paulien Cornelisse is cabaretier en schrijver. In 2008 debuteerde ze met haar eerste cabaretprogramma 'Dagbraken'. Voor deze voorstelling ontving ze de ‘Neerlands Hoop’, de prijs voor de meest veelbelovende theatermaker. Een jaar later publiceerde ze haar eerste boek en bestseller 'Taal is zeg maar echt mijn ding', over hoe we taal gebruiken. 'En dan nog iets' is het vervolg op het eerste boek en vorig jaar verscheen haar fictiedebuut 'De verwarde cavia'. Inmiddels is ze toe aan haar vierde voorstelling 'Om mij moverende redenen', waarin de onbegrijpelijkheden van het leven centraal staan. Pieter van der Wielen spreekt met Paulien Cornelisse.

'Jim and Andy: The Great Beyond'

vanaf 01:10:03

Er zijn acteurs die tot grote hoogtes gaan om zich in te leven in hun personage. De Hollywood acteur Daniel Day-Lewis is hier een van de bekendste voorbeelden van. Het verhaal wil dat hij tijdens de opnames van de film 'Lincoln' zich op set steevast liet aanspreken als 'Mr. President'. De nieuwe documentaire 'Jim and Andy: The Great Beyond', die op Netflix te zien is, laat zien dat Jim Carrey tijdens de opnames van de film 'Man on the Moon' ook ver opging in het 'method acting'. Zo ver zelfs dat er rake klappen vielen op de set. Verslaggever Mathijs Deen keek de film samen met Thomas Heerma van Voss.

Open kaart: cabaret duo de Fransse Eijkel

vanaf 01:25:18

Christian van Eijkelenburg en Sanne Franssen, beide winaars van de Jos Brink Genesius Penning voor de meest veelbelovende student van de Frank Sanders Akademie voor Musicaltheater, zijn het cabaret duo de Fransse Eijkel. Het tweetal was vorig jaar de grote publiekswinnaar van het Amsterdams Kleinkunst Festival. Deze donderdag is de première van hun eerste avondvullende voorstelling 'De Fransse Eijkel Speelt, De Fransse Eijkel Speelt'. Een cabaretperformance voor introverte twintigers, intolerante hipsters, artistieke vluchtelingen en iedereen die zich hier niet in herkent. In de rubriek 'Open Kaart' beantwoorden Christian van Eijkelenburg en Sanne Franssen vragen over leven en werk.

Erik Jan Harmens over de dinsdag die was

vanaf 01:46:43

Elke week vragen we een schrijver de actualiteit in proza te vatten. Soms duidend, soms poëtisch, soms persoonlijk. Deze week is dat Erik Jan Harmens. Zijn oeuvre omvat poëziebundels en romans. In zijn laatste boek 'Pauwl', beschrijft hij het leven van iemand met autisme.

Astrid Lampe - de levensverhalen

vanaf 01:53:03

Tijdens de 35e Nacht van de Poëzie in Utrecht droegen meer dan twintig dichters poëzie voor. De komende tijd zenden we elke nacht een gedicht uit. Deze week is het de beurt aan Astrid Lampe. In 1997 debuteerde ze als schrijver met de bundel 'Rib'. Volgend jaar verschijnt haar nieuwe bundel, hieruit leest ze vanavond een titelloos gedicht voor.