Nooit Meer Slapen

Met o.a. striptekenaar Peter van Dongen en filmmaker Simone van Dusseldorp

Nooit Meer Slapen

Met o.a. striptekenaar Peter van Dongen en filmmaker Simone van Dusseldorp

De eerste tekeningen van striptekenaar Peter van Dongen verschenen toen hij zestien was in striptijdschrift De Vrije Balloen. Sindsdien verschenen zijn illustraties in Vrij Nederland, de VPRO Gids en waren ze te zien in verscheidene musea. De meeste mensen zullen hem kennen van zijn tweedelige beeldroman 'Rampokan', dat zich afspeelt aan het begin van de politionele acties in Indonesië. Deze week verscheen zijn stripbewerking van de novelle 'Familieziek', geschreven door Adriaan van Dis. Pieter van der Wielen spreekt met Peter van Dongen. In het tweede uur is filmmaker Simone van Dusseldorp te gast. Zij maakte de korte film 'Seks ding'.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Peter van Dongen maakte van 'Familieziek' een beeldverhaal

vanaf 00:00:13

De eerste tekeningen van striptekenaar Peter van Dongen verschenen toen hij zestien was in striptijdschrift de Vrije Balloen. Sindsdien verschenen zijn illustraties in Vrij Nederland, de VPRO Gids en waren ze te zien in verscheidene musea. De meeste mensen zullen hem kennen van zijn tweedelige beeldroman 'Rampokan', dat zich afspeelt aan het begin van de politionele acties in Indonesië. Deze week verscheen zijn stripbewerking van de novelle 'Familieziek', geschreven door Adriaan van Dis.

'Finders Keepers': eindeloze fascinatie voor het ontwerp

vanaf 01:10:38

Kirsten Algera en Ernst van der Hoeven van het prijswinnende tijdschrift MacGuffin hebben een eindeloze fascinatie voor het ontwerp en de verhalen achter alledaagse voorwerpen. Ze kunnen zich verliezen in zaken als de gootsteen of het raam. Voor het Nieuwe Instituut in Rotterdam maakten ze de tentoonstelling 'Finders Keepers', een ‘parade' van 5000 alledaagse voorwerpen uit collecties van kunstenaars en verzamelaars wereldwijd. Emmie Kollau spreekt Algera en Van der Hoeven over wat er interessant kan zijn aan een collectie plastickoffiedekseltjes of trapleuningen. (Herhaling)

Open Kaart: filmmaker Simone van Dusseldorp

vanaf 01:24:41

Regisseur Simone van Dusseldorp maakte onder meer de films 'Uilenbal' en 'Het leven volgens Nino'. Vorig jaar won ze de Cinekid Lifetime Achievement Award voor haar oeuvre. Voor de reeks Duivelse Dilemma’s maakte ze de korte film 'Seks Ding'. De film vertelt het verhaal van de zestienjarige Vita, van wie seksueel getinte foto’s online worden gezet door haar beste vriendin. Vita houdt zich sterk, maar voelt zich vernederd en eenzaam. De film is volgende week vrijdag op televisie te zien. In de rubriek 'Open Kaart' beantwoordt Simone van Dusseldorp vragen over leven en werk.

Luuk Imhann over de donderdag die was

vanaf 01:47:03

Elke week vragen we een schrijver de actualiteit in proza te vatten. Soms duidend, soms poëtisch, soms persoonlijk. Deze week is dat Luuk Imhann. Als theatermaker bewerkte hij 38 toneelstukken van Shakespeare. En als schrijver bracht hij vorig jaar zijn debuutroman ‘Paradijs’ uit.

Alexis de Roode - Plicht

vanaf 01:54:33

Tijdens de 35e Nacht van de Poëzie in Utrecht droegen meer dan twintig dichters poëzie voor. De komende tijd zenden we elke nacht een gedicht uit. Deze week is het de beurt aan Alexis de Roode. Hij werkt als schrijver, dichter en fotograaf. Afgelopen maart kwam zijn vierde dichtbundel 'Een steen openvouwen' uit. Vanavond leest hij het gedicht 'Plicht' voor.

advertentie