Nooit Meer Slapen

Met o.a. Frieda Pittoors, David Lynch en Joris Bijdendijk

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Frieda Pittoors, David Lynch en Joris Bijdendijk

De Vlaamse Frieda Pittoors was al jong op het toneel te vinden. Zo vertolkte ze vanaf haar twaalfde tot haar vijftiende de titelrol van 'De kleine prins'. In de nieuwe speelfilm 'De dag dat mijn huis viel' speelt ze de rol van een bejaarde moeder die haar zoons achterlaat, waardoor de familiebanden op scherp komen te staan. Floortje Smit praat met Frieda Pittoors. In het tweede uur spreekt verslaggever Emmie Kollau met Joris Bijdendijk, vanwege zijn kookboek 'Bijdendijk'.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Frieda Pittoors zet familiebanden op scherp

vanaf 00:00:17

De Vlaamse Frieda Pittoors was al jong op het toneel te vinden. Zo vertolkte ze vanaf haar twaalfde tot haar vijftiende de titelrol van De kleine prins. Sinds 2005 maakt ze deel uit van het vaste ensemble van de Toneelgroep Amsterdam. Voor haar rollen in 'De Leenane trilogie' en Romeinse tragedies werd ze genomineerd voor een Theo d’Or en een Colombina. In de nieuwe speelfilm 'De dag dat mijn huis viel', die op het IDFA in première gaat, speelt ze de rol van een bejaarde moeder die haar zoons achterlaat, waardoor de familiebanden op scherp komen te staan. Floortje Smit praat met Frieda Pittoors.

Frieda Pittoors zet familiebanden op scherp (video)

vanaf 00:00:52

'The Art Life' van David Lynch

vanaf 01:05:24

Koffie drinken, sigaretten roken, en schilderen. 'Maybe a few girls,' zegt David Lynch. Dat was hoe de beroemde filmmaker het 'kunstenaarsleven' voor zich zag, en zo lijkt zich zijn leven ook te hebben afgespeeld. David Lynch is bij het grote publiek vooral bekend vanwege zijn vervreemdende en fascinerende films als 'Mulholland Drive' en 'Blue Velvet' en de dito serie 'Twin Peaks', maar hijzelf zal zeggen dat hij altijd schilder is gebleven. En inderdaad, ondanks zijn aankondiging te stoppen met het maken van speelfilms is het kunstleven in zijn atelier in de Hollywood Hills nog altijd springlevend. Dit blijkt uit de documentaire 'David Lynch: The Art Life', die vanaf vandaag in bioscopen draait. Verslaggever Elianne Meijer spreekt over de kunst van David Lynch met Stijn Huijts, artistiek directeur curator van het Bonnefantenmuseum waar eind 2018 een uitgebreide collectie kunstwerken van Lynch te zien zal zijn, en met Thomas Heerma van Voss, groot fan van zijn films.

Een hommage aan dichter Hans Verhagen

vanaf 01:21:07

Een poos geleden verscheen de gedichtenbundel ‘Alle Gedichten’, waarin het oeuvre van dichter Hans Verhagen centraal staat. Vertaler en Vlissingenkenner Joep Bremmers verzamelde de gedichten en bracht, in overleg met Verhagen, alles samen én voorzag het van commentaar. Mathijs Deen trok naar Vlissingen, de geboortestad van beide auteurs, en sprak met Bremmers.

Joris Bijdendijk is gekozen tot invloedrijkste smaakmaker van het land

vanaf 01:37:08

Joris Bijdendijk stelde op zijn zestiende een masterplan op om sterrenchef te worden. Inmiddels haalde hij twee keer die Michelinster binnen en nu heeft ie een nieuwe missie: een keuken voor de lage landen creëren. Met zijn nieuwe kookboek geeft hij het goede voorbeeld: recepten met spruitjes, schar, oesters, paardenvlees, geitenbok, opperdoezer ronde en Olde Remekerkaas. Afgelopen maandag werd ie gekozen tot de invloedrijkste smaakmaker van het land. Emmie Kollau sprak hem de ochtend na de bekendmaking in de keuken van Rijks, waar Bijdendijk de chef is.

Alexis de Roode - Vladimir Vladimirovitsj

vanaf 01:53:39

Tijdens de 35e Nacht van de Poëzie in Utrecht droegen meer dan twintig dichters poëzie voor. De komende tijd zenden we elke nacht een gedicht uit. Deze week is het de beurt aan Alexis de Roode. Hij werkt als schrijver, dichter en fotograaf. Afgelopen maart kwam zijn vierde dichtbundel 'Een steen openvouwen' uit. Vanavond leest hij het gedicht 'Vladimir Vladimirovitsj' voor.

advertentie