Nooit Meer Slapen

Met o.a. Martin Michael Driessen, Tara Fallaux en de bundel 'Vuile lakens'

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Martin Michael Driessen, Tara Fallaux en de bundel 'Vuile lakens'

Martin Michael Driessen is opera- en toneelregisseur, vertaler en schrijver. Voor zijn debuutroman 'Gars', die in 1999 uitkwam, werd hij direct genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. De romans die over de jaren heen volgden werden door de pers bejubeld en genomineerd voor literaire prijzen. Zo won Michael Driessen vorig jaar voor zijn verhalenbundel 'Rivieren' zowel de ECI-literatuurprijs als de lezersprijs. Onlangs verscheen zijn nieuwste boek 'De pelikaan', over een postbode uit een klein dorpje in communistisch Joegoslavië die na het chanteren van een dorpsgenoot met gelijke munt wordt terugbetaald. In het tweede uur is filmmaker Tara Fallaux te gast en laten we een reportage horen over het boek 'Vuile lakens'.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Martin Michael Driessen beschrijft de goede en slechte kanten van mensen

vanaf 00:00:17

Martin Michael Driessen is opera-en toneelregisseur, vertaler en schrijver. Voor zijn debuutroman 'Gars', die in 1999 uitkwam, werd hij direct genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. De romans die over de jaren heen volgden werden door de pers bejubeld, genomineerd voor literaire prijzen en enkelen werden vertaald in het Italiaans, Duits en Hongaars. Hij won vorig jaar voor zijn verhalenbundel 'Rivieren' zowel de ECI-literatuurprijs als de lezersprijs. Onlangs verscheen zijn nieuwste boek 'De pelikaan', over een postbode uit een klein dorpje in communistisch Joegoslavië die na het chanteren van een dorpsgenoot met gelijke munt wordt terugbetaald. Floortje Smit spreekt met Martin Michael Driessen.

Vuile lakens buiten hangen

vanaf 01:10:21

De Belgisch historici en schrijvers Anaïs van Ertvelde en Heleen Debruyne zijn bovenmatig geïnteresseerd in de seksuele moraal van het Westen. Eerder maakten ze een podcast over het onderwerp, maar nu is er ook een boek. Zijn we hier wel zo vrijgevochten als we denken en anderen ook graag voorhouden? In de essaybundel 'Vuile Lakens' hebben ze hun vrijmoedige speurtochten naar het antwoord op deze vraag gebundeld. Verslaggever Mathijs Deen sprak met ze af in de tuin der lusten van de hoofdstad, de Hortus van Amsterdam, en maakte een reportage.

Open kaart: fotograaf en filmmaker Tara Fallaux

vanaf 01:24:46

Haar idee om een film te maken over 'de meest romantische vorm van literatuur' ontstond nadat Tara Fallaux zelf een handgeschreven liefdesbrief ontving. Met 'Love Letters' maakte ze een kwetsbare film over jonge mensen die, in een tijd waarin dat nauwelijks nog gebruikelijk is, liefdesbrieven met de hand schrijven. De film gaat het IDFA in première en is als enige Nederlandse film geselecteerd voor de Competitie voor Korte Documentaire. In de rubriek 'Open Kaart' beantwoordt Tara Fallaux vragen over leven en werk.

Weekschrijver Luuk Imhann over de dinsdag die was

vanaf 01:44:43

Elke week vragen we een schrijver de actualiteit in proza te vatten. Soms duidend, soms poëtisch, soms persoonlijk. Deze week is dat Luuk Imhann. Als theatermaker bewerkte hij 38 toneelstukken van Shakespeare. En als schrijver bracht hij vorig jaar zijn debuutroman 'Paradijs' uit.

Alexis de Roode - Mensen en muizen

vanaf 01:53:07

Tijdens de 35e Nacht van de Poëzie in Utrecht droegen meer dan twintig dichters poëzie voor. De komende tijd zenden we elke nacht een gedicht uit. Deze week is het de beurt aan Alexis de Roode. Hij werkt als schrijver, dichter en fotograaf. Afgelopen maart kwam zijn vierde dichtbundel 'Een steen openvouwen' uit. Vanavond leest hij het gedicht 'Mensen en muizen' voor.

advertentie