Nooit Meer Slapen

Met o.a. Suzanna Jansen, Debby Petter en Marijn Brouwers

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Suzanna Jansen, Debby Petter en Marijn Brouwers

In de jaren negentig raakte schrijver en journalist Suzanna Jansen (1964) betrokken bij de oprichting van een uitgeefconcern in Rusland, waarvoor ze naar Moskou verhuisde. Terug in Nederland schreef ze het boek 'Het pauperparadijs', over het unieke heropvoedingsexperiment in Veenhuizen, wat onverwacht een bestseller werd. Nu is er een tweede boek, 'Ondanks de zwaartekracht', waarin ze de lezer meeneemt naar het begin van de twintigste eeuw, de industriële revolutie en de opkomst van een culturele avant-garde. Ook besteden we aandacht aan de 'Chet Baker Room' en Debby Petter.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Suzanna Jansen toont de avant-gardescene van de twintigste eeuw

vanaf 00:00:13

In de jaren negentig raakte schrijver en journalist Suzanna Jansen (1964) betrokken bij de oprichting van een uitgeefconcern in Rusland, waarvoor ze naar Moskou verhuisde. Hier werd ze correspondent voor media als de VPRO, NRC Handelsblad en het Belgische dagblad De Morgen. Terug in Nederland schreef ze het boek 'Het pauperparadijs', over het unieke heropvoedingsexperiment in Veenhuizen, wat onverwacht een bestseller werd. Nu is er een tweede boek, 'Ondanks de zwaartekracht', waarin ze de lezer meeneemt naar het begin van de twintigste eeuw, de industriële revolutie en de opkomst van een culturele avant-garde.

Suzanna Jansen toont de avant-gardescene van de twintigste eeuw

vanaf 00:00:59

The Chet Baker Room

vanaf 01:09:05

Zanger en theatermaker Marijn Brouwers speelde afgelopen zomer op festival De Parade de voorstelling 'The Chet Baker Room', over de jazztrompettist en zanger die in 1988 uit een raam in Amsterdam viel. Marijn zocht eigenzinnige muzikanten om zich heen, waarvan opvallend genoeg niet één trompet speelt. Vanaf nu spelen ze een avondvullende versie van de voorstelling in het hele land. Verslaggever Botte Jellema ging naar een repetitie in de theaterkerk van Wadway.

Open Kaart: theatermaker Debby Petter

vanaf 01:23:10

Voordat ze theatermaakster werd, was Debby Petter onder andere nieuwslezeres voor het NOS Journaal en het Jeugdjournaal. Eenmaal in het theater speelde ze onder andere in de theaterhit 'Zadelpijn en ander damesleed'. In 2009 schreef Petter het boek 'Ik ben er nog', over haar moeder, die als enige van het joodse gezin waarin ze is opgegroeide de Tweede Wereldoorlog overleefde. Schrijver Thomas Verbogt bewerkte het boekje tot een theatervoorstelling en schreef de teksten voor haar solovoorstellingen 'Gaandeweg' en 'Bed & Breakfast'. Nu is er een nieuwe samenwerking: 'In mijn hoofd'. Hierin vertelt een vrouw over haar liegende man die ze niet kwijt wilt. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt Debby Petter persoonlijke vragen over leven en werk.

Ivo Victoria over de dinsdag die was

vanaf 01:40:57

Onze weekschrijvers lezen nachtelijks een column voor over de dag die was. Soms duidend, soms poëtisch, soms persoonlijk. Deze week is het ons plezier Ivo Victoria aan het woord te laten.

Dimitri Verhulst - Highway Sixty

vanaf 01:51:23

Tijdens de 35e Nacht van de Poëzie in Utrecht lazen meer dan twintig dichters poëzie voor ons voor. De komende tijd zenden we elke nacht een gedicht uit. Deze keer is het de beurt aan Dimitri Verhulst, die 'Highway Sixty niks' voorleest.

advertentie