Nooit Meer Slapen

Met o.a. Fik Meijer, 'Noorderlicht ' en Tim den Besten

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Fik Meijer, 'Noorderlicht ' en Tim den Besten

Sinds 191 voor Christus lopen mensen over de Via Appia van Rome naar Brindisi. Soldaten deden dat als eerst, tegenwoordig zijn het toeristen en pelgrims die de bijna 550 kilometer lange weg afleggen. Historicus Fik Meijer (1942) volgde voor zijn nieuwe boek, Via Appia, met Horatius langs de koningin der wegen, het spoor van dichter Horatius, die in 37 voor Christus de route liep en er een satire over schreef. Hij studeerde klassieke talen en oude geschiedenis in Leiden, waarna hij werkte aan de Universiteit van Amsterdam. Ook besteden we aandacht aan Tim den Besten en het Noorderlicht.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Een historische rondleiding met Fik Meijer

vanaf 00:00:17

Sinds 191 voor Christus lopen mensen over de Via Appia van Rome naar Brindisi. Soldaten deden dat als eerst, tegenwoordig zijn het toeristen en pelgrims die de bijna 550 kilometer lange weg afleggen. Historicus Fik Meijer (1942) volgde voor zijn nieuwe boek, 'Via Appia, met Horatius langs de koningin der wegen', het spoor van dichter Horatius, die in 37 voor Christus de route liep en er een satire over schreef. Hij studeerde klassieke talen en oude geschiedenis in Leiden, waarna hij werkte aan de Universiteit van Amsterdam. Eerdere boeken waren 'Gladiatoren', 'Twee steden', en 'Jezus'.

Een historische rondleiding met Fik Meijer (video)

vanaf 00:00:40

Fotomanifestatie Noorderlicht

vanaf 01:09:05

Drie maanden bracht fotograaf Jos Jansen door op het onderzoekslaboratorium van Ben Feringa, in Groningen. Feringa won vorig jaar de nobelprijs voor de chemie, voor zijn nanomotor en moleculaire schakelaar. De Groningse fotomanifestatie Noorderlicht gaf samen met de Rijksuniversiteit Groningen Jos Jansen de opdracht om de essentie van het werk van Feringa vast te leggen. Die foto’s zijn nu te zien in de fotomanifestatie 'Noorderlicht'. Verslaggever Botte Jellema was er bij.

Open Kaart: schrijver Tim den Besten

vanaf 01:24:21

Als programmamaker maakte Tim den Besten opzienbarende documentaires zoals Gay-K, over de allereerste Gay Pride in Oekraïne, 'Super Stream Me' waarin ze drie weken lang hun leven ‘livestreamden’ en 'Oudtopia' waarin ze een maand lang in een woonzorgcentrum in Den Haag woonden. Met Veul maakt hij ook het populaire jeugdprogramma 'Beestieboys'. Den Besten schrijft columns en deze week verschijnt zijn eerste boek 'Zou er wifi in de hemel zijn?' In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt Tim den Besten persoonlijke vragen over leven en werk.

Jonah Falke over de woensdag die was

vanaf 01:43:45

Onze weekschrijvers lezen nachtelijks een column voor over de dag die was. Soms duidend, soms poëtisch, soms persoonlijk. Deze week is het ons plezier Jonah Falke aan het woord te laten.

Diet Groothuis - Heksenkost

vanaf 01:51:03

Tijdens de 35e Nacht van de Poëzie in Utrecht lazen meer dan twintig dichters poëzie voor ons voor. De komende tijd zenden we elke nacht een gedicht uit. Deze keer is het de beurt aan Diet Groothuis, die´Heksenkost´voorleest.

advertentie