Nooit Meer Slapen

met o.a. Olivier van der Zee, Senad Alic en het leven van Suster Bertken

Nooit Meer Slapen

met o.a. Olivier van der Zee, Senad Alic en het leven van Suster Bertken

Regisseur Olivier van der Zee is te gast in de studio om te praten over zijn documentaire over het stierenrennen: 'Encierro 3D'. Ook ontmoeten we Senad Alic in het Bob Vlakehuis in Amsterdam waar zijn expositie 'Overwinning van de zwaartekracht' te zien is. Verder reageert schrijfster Niña Weijers op iets wat vandaag het nieuws heeft gehaald en spreken we met enkele dichters over het werk en leven van Suster Bertken.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Olivier van der Zee: Encierro 3D

vanaf 00:02:45

Elk jaar riskeren duizenden mensen hun levens door mee toe doen het stierenrennen tijdens de San Fermín feesten. Vanuit de nauwe straten van Pamplona vertellen de renners waarom ze deelnemen aan deze gevaarlijke 'encierros', waarbij elk jaar weer honderden renners gewond raken en eer de enige prijs is die er te winnen valt. Regisseur Olivier van der Zee legde deze traditie met een High Speed 3D camera vast in de documentaire Encierro 3D. Pieter van der Wielen praat met hem.

Senad Alic over het verwerken van je verleden

vanaf 01:12:40

Beeldend kunstenaar Senad Alic vluchtte in de jaren ’90 uit voormalig Joegoslavië. Herinneringen uit die tijd zitten nog steeds in zijn hoofd en schilderen is zijn manier om met dit verleden om te gaan. Hij gebruikt kunst ook als middel in andere projecten. Zo geeft Senad schilder– en tekenlessen aan kinderen in asielzoekerscentra. Nicole Terborg ontmoet hem in het Bob Vlakehuis in Amsterdam waar zijn expositie Overwinning van de zwaartekracht te zien is.

Suster Bertken, 500 jaar later

vanaf 01:43:20

Berthe Jacobs, onechte dochter van een hoge geestelijke, liet zich op haar 30e inmetselen in een kluis aan het koor van de Buurkerk in Utrecht. 57 jaar woonde ze daar: mystica, dichteres, vraagbaak, volksheilige. 25 juni 1514 overleed ze en werd onder enorme belangstelling in haar kluis begraven. Na 500 jaar is die belangstelling niet geluwd. Woensdag was er in Utrecht een minisymposium, jonge dichters lazen voor uit werk dat op Suster Bertken was geïnspireerd. Mathijs Deen was erbij en doet verslag.

advertentie