Nooit Meer Slapen

met o.a. Leo Balai, het keerpunt van Bert Natter en Plots #1

Nooit Meer Slapen

met o.a. Leo Balai, het keerpunt van Bert Natter en Plots #1

Pieter van der Wielen ontvangt schrijver en historicus Leo Balai in de studio om te praten over het koloniale verleden van Suriname. Ook vragen we naar het keerpunt van romanschrijver Bert Natter. Verder reageert schrijfster Wanda Reisel met proza op het nieuws, bericht correspondent Simon van Woerden vanuit Sao Paolo en uit de serie Plots hoort u vannacht 'Terreurkat' van Jaïr Stein.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Leo Balai: Het koloniale verleden van Suriname

vanaf 00:02:36

Ruim honderdvijftig jaar na de afschaffing van de slavernij zoekt Suriname nog steeds naar de ware toedracht achter gebeurtenissen uit het koloniale verleden. De in Suriname geboren historicus Leo Balai promoveerde in 2011 op het proefschrift 'Het slavenschip Leusden'. Het onderzoek leverde verschillende boeken op, maar intussen is er ook het initiatief genomen om het wrak van het slavenschip Leusden te lokaliseren. Pieter van der Wielen ontvangt schrijver en historicus Leo Balai in de studio.

Leo Balai: Het koloniale verleden van Suriname

vanaf 00:02:36

Ruim honderdvijftig jaar na de afschaffing van de slavernij zoekt Suriname nog steeds naar de ware toedracht achter gebeurtenissen uit het koloniale verleden. De in Suriname geboren historicus Leo Balai promoveerde in 2011 op het proefschrift Het slavenschip Leusden. Het onderzoek leverde verschillende boeken op, maar intussen is er ook het initiatief genomen om het wrak van het slavenschip Leusden te lokaliseren. Pieter van der Wielen ontvangt schrijver en historicus Leo Balai in de studio.

Het keerpunt: Bert Natter

vanaf 01:13:18

Waar komt het besluit of het verlangen vandaan om te gaan schrijven, schilderen of beeldhouwen? Verslaggever Mathijs Deen vraagt deze zomer aan kunstenaars naar het keerpunt in hun leven. Vandaag met romanschrijver Bert Natter, auteur van de bekroonde roman 'Begeerte Heeft Ons Aangeraakt'. Voor Nooit Meer Slapen bezocht hij de begraafplaats in Baarn waar de as van zijn broer is bijgezet. Het trauma van het verlies omzetten in iets moois en blijvends, dat is wat hij wil doen als hij schrijft.

Het keerpunt: Bert Natter

vanaf 01:13:18

Waar komt het besluit of het verlangen vandaan om te gaan schrijven, schilderen of beeldhouwen? Verslaggever Mathijs Deen vraagt deze zomer aan kunstenaars naar het keerpunt in hun leven. Vandaag met romanschrijver Bert Natter, auteur van de bekroonde roman Begeerte Heeft Ons Aangeraakt. Voor Nooit Meer Slapen bezocht hij de begraafplaats in Baarn waar de as van zijn broer is bijgezet. Het trauma van het verlies omzetten in iets moois en blijvends, dat is wat hij wil doen als hij schrijft.