Nooit Meer Slapen

met o.a. Mariët Meester, De bommenlegger van Ritthem en Funda interieur

Nooit Meer Slapen

met o.a. Mariët Meester, De bommenlegger van Ritthem en Funda interieur

Schrijfster Mariët Meester is te gast in de studio. Pieter van de Wielen praat met haar over haar roman 'Hollands Siberië'. Filmmaker Patrick Bisschops vertelt over de documentaire 'De bommenlegger van Ritthem'. En verder aandacht voor Nederlandse interieurs. We praten met interieurfotograaf Marrigje de Maar over het opvallend gebrek aan variatie van het Hollandse interieur op de huizensite Funda.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Mariët Meester: Hollands Siberië

vanaf 00:02:55

Hollands Siberië, zo werd de gevangeniskolonie Veenhuizen in vroeger tijden ook wel genoemd. Schrijfster Mariët Meester woonde tijdelijk weer in het Drentse dorp, waar ze ook haar jeugd doorbracht. In de leegstaande pastorie deed ze onderzoek voor haar nieuwe boek Hollands Siberië. Daarin voert ze de franciscaan Peter Pex op, die in 1936 naar Veenhuizen wordt gestuurd, waar eerder geen enkele pastoor het heeft kunnen uithouden. Vol vuur begint hij aan zijn taak en probeert tegelijkertijd het hiërarchisch georganiseerde justitiedorp te doorgronden. En hij begint een geheime liefdesrelatie, die steeds ingrijpender en gecompliceerder wordt. Pieter van der Wielen praat met Mariët Meester over haar nieuwe roman.

Nederlandse interieurs op Funda

vanaf 01:13:19

En waarom lijken Nederlandse interieurs zo op elkaar? Interieurfotograaf Marrigje de Maar heeft niks met de plaatjes op Funda. Zelf fotografeerde ze huizen in vele landen, want 'interieurs vertellen verhalen over mensen'. Met De Maar praten we over het opvallende gebrek aan variatie op Nederlandse huizensites.

De bommenlegger van Ritthem

vanaf 01:45:09

Op het strand van Ritthem ontplofte op 23 september 2011 een caisson. Zou het een oefening voor een terroristische aanslag zijn? De bommenlegger van Ritthem is een documentaire over het persoonlijke drama van de familie den Heijer die onterecht werden beschuldigd van een bomexplosie op het strand van Ritthem. Floortje Smit praat met filmmaker Patrick Bisschops.