Nooit Meer Slapen

met o.a Pim Zwier, Frank Van Den Broeck en Anne Broeksma

Nooit Meer Slapen

met o.a Pim Zwier, Frank Van Den Broeck en Anne Broeksma

De Joodse fotograaf, schrijver en journalist Sam Waagenaar (1908–1997) vatte met de titel van zijn ongepubliceerde autobiografie 'Never a Dull Moment' zijn turbulente leven treffend samen. Pieter van der Wielen sprak met filmmaker Pim Zwier die de levensgenieter heeft geportretteerd in de documentaire 'Never a Dull Moment'.

In de laatste aflevering van onze zomerserie 'Het Keerpunt', sprak Mathijs Deen met de kunstenaar Frank Van Den Broeck. Tekeningen van Van Den Broeck zijn nu te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam, als onderdeel van de tijdelijke tentoonstelling Bad Thoughts. De tekeningen in het Stedelijk heeft hij gemaakt vroeg in de jaren 80, vlak na de periode die hij achteraf als zijn keerpunt beschouwt.

In 'Regen, Kosmos, Kamerplant', de debuutbundel van dichteres Anne Broeksma, dartelen giraffepaarden, een vogelbekdier en een puntlipneushoorn rond. Nikki Dekker nam Anne Broeksma mee naar Dierenpark Amersfoort om te praten over dieren, poëzie, en de sterke aantrekkingskracht van het donker.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Pim Zwier: Never a Dull Moment

vanaf 00:02:42

De Joodse fotograaf, schrijver en journalist Sam Waagenaar (1908–1997) vatte met de titel van zijn ongepubliceerde autobiografie 'Never a Dull Moment' zijn turbulente leven treffend samen. Hij was operettezanger in Frankrijk, ging naar Amerik, figureerde als Duitse soldaat in Hollywoodfilms, terwijl zijn ouders gedeporteerd werden en in Auschwitz omkwamen. Als fotograaf reisde hij de halve wereld over. Pieter van der Wielen sprak met filmmaker Pim Zwier die de levensgenieter heeft geportretteerd in de documentaire 'Never a Dull Moment'.

Het Keerpunt: Frank Van Den Broeck

vanaf 01:12:35

In de laatste aflevering van onze zomerserie 'Het Keerpunt', sprak Mathijs Deen met de kunstenaar Frank Van Den Broeck. Tekeningen van Van Den Broeck zijn nu te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam, als onderdeel van de tijdelijke tentoonstelling Bad Thoughts, die is opgebouwd uit de verzameling van Martijn en Jeanette Sanders. De tekeningen in het Stedelijk heeft hij gemaakt vroeg in de jaren 80, vlak na de periode die hij achteraf als zijn keerpunt beschouwt.

In Memoriam: Ger van Elk

vanaf 01:30:10

Zondag 17 augustus jl overleed, 73 jaar oud, Ger van Elk. ‘Nederlands boegbeeld van de conceptuele kunst’, meende Sandra Smallenburg in NRC-Handelsblad, En Rutger Pontzen in de Volkskrant meldde: ‘Meer dan kunstenaar was van Elk onderzoeker. Van clichés. En van vooroordelen.’ De laatste jaren was Van Elk verschillende keren te beluisteren bij de VPRO-radio. Anton de Goede sprak hem zelfs drie uur in het Marathoninterview op 7 juli 2010, naar aanleiding waarvan een luisteraar opmerkte: ‘Voor het eerst begreep ik wat precies conceptuele kunst is. Ik ben voldoende snob om te proberen wat kunst heet als zodanig te begrijpen, maar kan het evenmin laten om mijn schouders op te halen bij producten zoals die van Van Elk. Een blokje hout dat wit is geverfd (weliswaar op een schip in de IJszee), is dat kunst? (…) In het interview probeert Van Elk op geen enkel moment om je te overtuigen van zijn verhaal. Evenmin probeert hij te behagen. Hij spreekt gewoon, hij toont zijn manier van denken en kijken en voor je het weet ga je erin mee. Ik vond het een fascinerende reis, mee te kijken met de onconventionele blik van Van Elk, mee te denken met zijn visie en zodoende een uitzonderlijke wereld te ontdekken.’ VPRO’s Nooit Meer Slapen bracht een In Memoriam aan Ger van Elk vlak na het bekend worden van zijn overlijden.

Anne Broeksma: Regen, Kosmos, Kamerplant

vanaf 01:44:14

En in Regen, Kosmos, Kamerplant, de debuutbundel van dichteres Anne Broeksma, dartelen giraffepaarden, een vogelbekdier en een puntlipneushoorn rond. Nikki Dekker nam Anne Broeksma mee naar Dierenpark Amersfoort om te praten over dieren, poëzie, en de sterke aantrekkingskracht van het donker.