Nooit Meer Slapen

met o.a Alexander Münninghoff, Kintsukuroi en The Complete Lexicon of Crisis Related Suicides

Nooit Meer Slapen

met o.a Alexander Münninghoff, Kintsukuroi en The Complete Lexicon of Crisis Related Suicides

Journalist, schrijver én Ruslandkenner Alexander Münninghoff schreef het boek 'De Stamhouder'. Pieter van der Wielen praat na middernacht met hem. Muzikant Erik de Jong, beter bekend als Spinvis, trekt deze week door de Nederlandse theaters met ' Kintsukuroi'. En aandacht voor 'The Complete Lexicon of Crisis Related Suicides' van grafisch vormgever Richard Sluijs. In het boek worden de pijnlijke gevolgen van de economische crisis, die sinds 2008 de wereld in zijn greep houdt, zijn opgetekend. We praten met hem.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Alexander Münninghoff: De stamhouder

vanaf 00:02:46

De in Polen geboren Alexander Münninghoff is journalist en Ruslandkenner. Over zijn tijd als correspondent in de Sovjet-Unie schreef hij eerder het boek 'Tropenjaren in Moskou'. Zijn nieuwe boek 'De stamhouder' is autobiografisch en berust op feiten en familieverhalen. Het boek gaat over de gevolgen van de oorlog. Over een sluwe grootvader, die op spectaculaire wijze een van de rijkste mensen van Letland was geworden, maar twee dagen voordat de oorlog uitbrak moest vluchten naar Nederland. Over een naïeve vader, die aan het Oostfront, in het uniform van de Waffen ss, uit idealisme tegen de Sovjets vocht en vervolgens in Nederland ten onder ging. En over een moeder, die na de scheiding naar Duitsland vluchtte en niet meer zijn moeder mocht zijn. Pieter van der Wielen praat met Alexander Münninghoff, de stamhouder van de familie.

De pijnlijke gevolgen van de economische crisis

vanaf 01:12:09

Vijf jaar geleden begon grafisch vormgever Richard Sluijs met het verzamelen van verhalen van mensen voor wie het plegen van zelfmoord nog de enige uitweg uit de economische crisis bleek. Aanvankelijk doet hij dit als relatieve buitenstaander, tot het noodlot op dramatische wijze ook zijn eigen familie treft. Nu is er het letterlijk en figuurlijk inktzwarte boek 'The Complete Lexicon of Crisis Related Suicides'. Emmie Kollau praat met Richard Sluijs.

Kintsukuroi; een dansopera met Spinvis

vanaf 01:41:50

Zanger-gitarist Erik de Jong, beter bekend als 'Spinvis', trekt vanaf deze week met een zeskoppige band en dansers langs de Nederlandse theaters met 'Kintsukuroi'. De muzikant heeft de dansopera samen met cellist en theatermaker Saartje Van Camp geschreven. Nicole Terborg zoekt hem thuis op, in zijn woonplaats Nieuwegein.

advertentie