Nooit Meer Slapen

Met o.a Rik Launspach, de Kenjezelf Kit en Schijtluis

Nooit Meer Slapen

Met o.a Rik Launspach, de Kenjezelf Kit en Schijtluis

Rik Launspach is schrijver, acteur en regisseur. Zijn nieuwe boek Rex is het vervolg op Deus, een roman die eerder verscheen onder de titel Man meisje dood, maar is ook als opzichzelfstaand boek te lezen. Pieter van der Wielen praat met Launspach. Aandacht voor de Kenjezelf Kit van Jeroen de Leijer. Schrijfster Maartje Wortel reageert op iets in het nieuws. En we praten met Esther van Fenema en Marjolijn van Kooten over 'Schijtluis'. (Foto: Michiel Voet)

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Rik Launspach: Rex

vanaf 00:02:46

Rik Launspach is schrijver, acteur en regisseur. Zijn nieuwe boek 'Rex' is het vervolg op 'Deus', een roman die eerder verscheen onder de titel 'Man meisje dood', maar is ook als opzichzelfstaand boek te lezen. Hoofdpersoon Rex groeit op in het idyllische Venetië, waar zijn beide moeders hem proberen te beschermen tegen de onvoorspelbare buitenwereld. Vlak voor zijn achttiende verjaardag doet hij een schokkende ontdekking: zijn dood gewaande vader blijkt nog te leven. In een opwelling gaat hij naar hem op zoek. Ongewild maakt hij een reis naar het verleden van zijn ouders totdat hij aan de Middellandse Zee de miraculeuze Bieneke ontmoet en alles verandert. Pieter van der Wielen ontvangt Rik Launspach in de studio.

De Kenjezelf Kit van Jeroen de Leijer

vanaf 01:12:42

Striptekenaar Jeroen de Leijer (bekend van Eefje Wentelteefje), ontwikkelde de Kenjezelf Kit. Een boek met 48 kaarten en een handleiding, maar vooral een pleidooi voor de intuïtie. Hij biedt hiermee de mogelijkheid om middels zelfreflectie onbestemde momenten te duiden zonder daarbij het moment in te vullen. Op Crossing Border treedt De Leijer dit weekend op met zijn Kenjezelf Kit. Verslaggever Maarten Westerveen krijgt alvast instructies van de maker.

Podiumangst: Het taboe voorbij

vanaf 01:45:22

Bijna 20 procent van de Nederlandse artiesten gaat gebukt onder angsten en depressies. Een derde gebruikt medicatie om de klachten te verminderen. Die aantallen zijn significant hoger dan in andere beroepsgroepen volgens LUMC onderzoekster en psychiater Esther van Fenema. Erover praten is taboe. Cabaretière Marjolijn van Kooten doorbreekt het stilzwijgen met haar boek 'Schijtluis', waarin ze over haar leven met ernstige angsten en depressies vertelt. Anne Martens praat met Esther van Fenema.