Nooit Meer Slapen

met o.a. Maarten van Rossem, Pim Kops en schrijvers over beeldvorming

Nooit Meer Slapen

met o.a. Maarten van Rossem, Pim Kops en schrijvers over beeldvorming

In het boek 'Europa volgens Maarten van Rossem' houdt de historicus en Amerikadeskundige Van Rossem een pleidooi voor een sterk en verenigd Europa. Pieter van der Wielen ontvangt hem in de studio. Verder praten we met Pim Kops, pianist van 'De Dijk', die zijn foto's exposeert en we vragen aan verschillende schrijvers hoe zijn over beeldvorming denken: komt de schrijver nog aan schrijver toe?

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Europa volgens Maarten van Rossem

vanaf 00:02:58

Maarten van Rossem was bijzonder hoogleraar Amerikanistiek en geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Als veelgevraagd commentator in de media is hij zo’n beetje Nederlands bekendste historicus en Amerikadeskundige. In het boek Europa volgens Maarten van Rossem houdt hij een pleidooi voor een sterk en verenigd Europa. De economische problemen en de omvangrijke immigratie in West-Europa hebben tot een vertrouwenscrisis bij een deel van de Europese bevolking geleid. In dit essay laat hij zien dat die vertrouwenscrisis alleen kan worden opgelost door een onvermijdelijke intensivering van de Europese samenwerking. Pieter van der Wielen praat met Maarten van Rossem.

Schrijvers en beeldvorming

vanaf 01:12:07

Gerard Reve was misschien wel Neerlands eerste schrijver die effectief gebruik wist te maken van de massamedia. Reve combineerde succesvol zijn schrijverschap met uitgekookte mediaverschijningen. Hoeveel is er sinds Reve voor schrijvers veranderd? Verslaggever Maarten Westerveen vroeg het aan schrijvers Anton Dautzenberg en Niña Weijers en onderzoeker Edwin Praat.

De foto's van Pim Kops

vanaf 01:43:03

Pim Kops is pianist van De Dijk en het Avalanche Quartet, maar ook fotograaf. Deze maand stelt hij in de Amstelkerk ruim tachtig foto's tentoon die hij in de afgelopen jaren maakte van de Amsterdamse binnenstad. De fotoserie is een liefdesverklaring aan een stad die Kops bij nacht en in de vroege ochtend kent, als er geen toeristen meer op de been zijn en ook de meeste inwoners slapen. Gijsbert van der Wal sprak met de fotograaf in de tentoonstellingsruimte.

advertentie