Nooit Meer Slapen

met o.a. Ineke Smits, de VSB Poëzieprijs nominaties en Jett Rebel

Nooit Meer Slapen

met o.a. Ineke Smits, de VSB Poëzieprijs nominaties en Jett Rebel

Te gast in de studio is documentairemaakster Ineke Smits. Pieter van der Wielen praat met haar over de door IDFA geselecteerde documentaire 'Stand By Your President'. En juryvoorzitter Peter Vandermeersch maakt de nominaties van de VSB Poëzieprijs 2015 bekend. Verder besteden we aandacht aan het boek 'Onder de dreven' van Hannah van Munster en we spreken de maker van de documentaire 'Who the fuck is Jett Rebel'.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Ineke Smits; Stand By Your President

vanaf 00:03:04

'Stand By Your President' van Ineke Smits is geselecteerd voor de IDFA Competition for Dutch Documentary. De documentaire gaat over de Zeeuwse Sandra Roelofs die tien jaar geleden First Lady van het exotische, maar politiek zeer roerige Georgië werd. Na twee termijnen kan haar man, de inmiddels omstreden president Mikheil Saakashvili, bij wet niet meer worden herkozen. De president en first lady worden weer ‘gewone’ burgers. Wat betekent het om zo lang in de politieke openbaarheid te leven en wat kost dat in je privébestaan? Pieter van der Wielen praat met regisseur Ineke Smits, die eerder documentaires als 'Transit Dubai', 'Poetins Mama' en 'Magonia' maakte.

Nominaties VSB Poëzieprijs 2015

vanaf 00:03:50

Dinsdagnacht maakte juryvoorzitter Peter Vandermeersch in Nooit Meer Slapen de nominaties voor de VSB Poëzieprijs bekend. De prijs voor Nederlandstalige poëzie bekroont jaarlijks de beste dichtbundel van het voorgaande jaar. De jury nomineert de volgende vijf uit het totaal van 107 ingezonden bundels: ‘Vlinderslag’ van Piet Gerbrandy, ‘Ik trek mijn species aan’ van Sasja Janssen, ‘Archaïsch de dieren’ van Hester Knibbe, ‘Mens Dier Ding’ van Alfred Schaffer en ‘Wij totale vlam’ van Vlaamse Peter Verhelst. De uitreiking van de VSB Poëzieprijs 2015 vindt plaats op 28 januari a.s. in de Kunsthal in Rotterdam en de winaar is diezelfde nacht te gast in Nooit Meer Slapen.

Who the fuck is Jett Rebel

vanaf 01:16:04

Thuis is muzikant Jelte Tuinstra ietwat verlegen en somber aangelegd, maar op het podium ontpopt hij zich tot Jett Rebel en speelt alles van funk tot metal. Een jaar geleden kende bijna niemand hem, nu trekt hij overal volle zalen. Documentairemaakster Linda Hakeboom filmde een jaar lang de geboorte van een fenomeen. Op het IDFA gaat haar film 'Who The fuck is Jett Rebel' in première, en Emmie Kollau praat met haar.

Onder de dreven

vanaf 01:46:44

In 'Onder de dreven', het nieuwe boek van Hannah van Munster, wordt een jonge vrouw veroordeeld voor het ontvoeren van een baby. Ze kidnapt een kind omdat ze haar vriendje heeft voorgelogen zwanger te zijn. Schrijfster Hannah van Munster heeft dit waargebeurd drama opgeschreven met een compleet verzonnen voorgeschiedenis. De schrijfster noemt het 'een Bijlmerroman'. Nicole Terborg ontmoet de auteur in deze Amsterdamse buurt om te zien of fictie en werkelijkheid dicht bij elkaar liggen.