Nooit Meer Slapen

Met o.a. Ellen Ombre, het land binnen de uren, en stripjournalistiek

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Ellen Ombre, het land binnen de uren, en stripjournalistiek

Te gast in de studio is schrijfster Ellen Ombre. Anton de Goede praat met haar over het boek 'Erfgoed'. Verder gaan we met schrijvers Gustaaf Peek en Carolina Trujilo naar het Marineterrein in het centrum van Amsterdam, en we besteden aandacht aan de tentoonstelling over stripjournalistiek in het Persmuseum.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Ellen Ombre; Erfgoed

vanaf 00:03:19

Ellen Ombre is een Nederlands schrijfster van Surinaamse afkomst. Zij kwam in 1961 naar Nederland en werkte aanvankelijk als medisch-wetenschappelijk werkster bij een huisartsenpraktijk. In 1992 maakte zij haar schrijversdebuut met de verhalenbundel Maalstroom. Een belangrijk motief in haar verhalen is de verplaatsing: wat gebeurt er wanneer iemand van de ene cultuur terechtkomt in een fundamenteel andere. Zo ook in haar nieuwe roman Erfgoed, waarin de hoofdpersonage zich bewust wordt van het uit wanhoop aangegane avontuur van haar moeder destijds - die alles in Suriname achterliet en een dappere keuze maakte voor vrijheid. Anton de Goede spreekt met Ellen Ombre over haar nieuwe boek.

Stripjournalistiek

vanaf 01:12:22

Stripjournalistiek blijft hier een wat ondergeschoven kindje maar dat is onverdiend. Journalisten van over de hele wereld gebruiken potlood en papier om de meest complexe situaties te beschrijven, van Poitiers tot Pyongyang. Maarten Westerveen onderzocht het fenomeen met stripkenner Joost Pollman en tekenaar Floor Rieder.

Het land binnen de muren

vanaf 01:47:06

'Het land binnen de muren' is een onderzoek naar het Marineterrein in Amsterdam waarbij literatuur, fotografie en nieuwe media wordt gebruikt om het lang geheim gehouden militaire terrein te ontsluiten. Anne Martens spreekt over dit project met ontwerper Sjoerd ter Borg en schrijvers Carolina Trujillo en Gustaaf Peek.