Nooit Meer Slapen

met o.a. Jeroen Kramer, Tasso en de tentoonstelling Unseen

Nooit Meer Slapen

met o.a. Jeroen Kramer, Tasso en de tentoonstelling Unseen

Te gast in de studio is fotograaf Jeroen Kramer. Anton de Goede praat met hem over zijn oorlogfoto's, die hij ter beschikking stelt aan een goed doel. Verder een ontmoeting met acteur Joris Smit n.a.v. de voorstelling 'Tasso'. En we lopen met fotograaf en videokunstenaar Willie Doherty door zijn geboortestad Derry. Aanleiding is 'Unseen', zijn tentoonstelling in museum De Pont in Tilburg.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Het nieuwe leven van fotograaf Jeroen Kramer

vanaf 00:33:51

Vanaf 2000 registreerde fotograaf Jeroen Kramer conflictgebieden in Midden-Oosten en Afrika. Hij liep door zijn werk een oorlogstrauma op en koos in de afgelopen jaren voor een nieuw leven. Hij stelt zijn gehele oorlog oeuvre – onder andere gemaakt in opdracht van New York Times en Vanity Fair - nu ter beschikking aan een goed doel. De opbrengst komt ten goede aan de instandhouding van AAP-Lab (Amsterdam Analogue Printing), het fotografisch productieproces dat zo belangrijk is voor het afdrukken van Kramers foto’s. Anton de Goede sprak met de fotograaf, die momenteel in Libanon woont en werkt.

Goethe's klassieker Tasso

vanaf 01:13:58

Tasso is een excentrieke kunstenaar, die door de rijke en succesvolle Alfonso in huis wordt gehaald, om er goede sier mee te maken. Alles wordt gedaan om hem tot grote hoogtes te laten stijgen, maar hij kan zichzelf niet handhaven tussen de 'verstandige' mensen. Wat is beter, leven in vrijheid en passie of in redelijkheid en regelmaat? De Duitse schrijver en filosoof Goethe schreef 'Tasso' in 1787, en het Nationaal Toneel brengt het nu op de planken. Verslaggever Botte Jellema ontmoette hoofdrolspeler Joris Smit, een jonge acteur die sinds vorig seizoen aan het Haagse gezelschap is verbonden.

Omstreden landschap in Unseen

vanaf 01:42:17

Komende zaterdag opent in het Tilburgse museum De Pont de tentoonstelling 'Unseen' met werk van Willie Doherty. De fotograaf en videokunstenaar legt al dertig jaar ‘besmette’ plekken in Noord-Ierland vast. Plekken waar dingen zijn gebeurd waar de mensen liever niet over willen praten. Wat doe je met de pijn en trauma’s uit het recente verleden als er na een gewelddadig conflict eindelijk vrede wordt gesloten? Verslaggever Jacqueline Maris liep met Doherty door zijn geboortestad Derry.

advertentie