Nooit Meer Slapen

met o.a. Piet Gerbrandy, Siegfried Woldhek en The End of Desire

Nooit Meer Slapen

met o.a. Piet Gerbrandy, Siegfried Woldhek en The End of Desire

Te gast in de studio is dichter, classicus en poëziecriticus Piet Gerbrandy. Anton de Goede praat met hem over zijn essaybundel 'De jacht op het sublieme'. Verder spreken wij met Ties Mellema, wiens muziektheatervoorstelling 'The End of Desire' tijdens November Music in première gaat. En verder aandacht voor tekenaar Siegfried Woldhek, maker van de fameuze psychologische portretten die regelmatig in NRC Handelsblad en Vrij Nederland verschijnen, die zijn werk tentoonstelt.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Piet Gerbrandy; De jacht op het sublieme

vanaf 00:33:25

Wat zoeken we in poëzie, dans en muziek? Waarschijnlijk gaat het om iets wat te vergelijken is met wat we ervaren als we door een overweldigend landschap lopen of in de greep raken van een verwoestende verliefdheid, kortom: wat sinds Burke en Kant bekendstaat als ‘het sublieme’. In de essaybundel 'De jacht op het sublieme' onderzoekt Piet Gerbrandy de erotische, religieuze en muzikale werking van literatuur, waarbij o.a. Lucebert, Jan Arends en Gerard Reve voorbijkomen, maar ook Homerus, Horatius en Claudianus. Anton de Goede spreekt met dichter, classicus en poëziecriticus Piet Gerbrandy.

Siegfried Woldhek: Op het Tweede Gezicht

vanaf 01:14:38

Tekenaar Siegfried Woldhek, maker van de fameuze psychologische portretten die regelmatig in NRC Handelsblad en Vrij Nederland verschijnen, stelt tentoon. In Slot Zeist zijn - naast veel gepubliceerd werk - ook nooit eerder vertoonde tekeningen te zien. Maarten Westerveen ging langs bij Siegfried Woldhek om de methode achter het meesterschap te achterhalen.

The End of Desire

vanaf 01:42:17

Een ingrijpende sleutelgebeurtenis in het leven van saxofonist Ties Mellema vormde de aanleiding voor de muziektheatervoorstelling 'The End of Desire'. Hij verloor enkele jaren geleden door een ongeluk zijn vermogen om met twee handen saxofoon te spelen. Maar door stug doorzetten en met een liefdevol geduld heeft hij, tegen alle verwachtingen in, zijn vermogens weer opgebouwd. Botte Jellema spreekt met Ties Mellema, wiens voorstelling tijdens November Music in première gaat.