Nooit Meer Slapen

met o.a. Stine Jensen, Koning Eenoog, en Samba Schutte

Nooit Meer Slapen

met o.a. Stine Jensen, Koning Eenoog, en Samba Schutte

Pieter van der Wielen praat met filosofe en publiciste Stine Jensen over de televisieserie 'Dus ik ben op reis'. Verder besteden we aandacht aan de solovoorstelling 'Je Maintiendrai' van cabaretier Samba Schutte en de biografie van schrijver Henk Woerden (1947-2005) die is geschreven door Toef Jaeger. Ook leest (toneel)schrijver Don Duyns een verhaal dat door de actualiteit is geïnspireerd en draagt dichter Daniël Vis één van zijn favoriete gedichten voor.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Stine Jense: Dus ik ben op reis

vanaf 00:02:48

Stine Jensen studeerde literatuurwetenschap en filosofie. Ze promoveerde op een veelgeprezen cultuurwetenschappelijke studie; 'Waarom vrouwen van apen houden’. Ze schrijft voor NRC Handelsblad, publiceerde diverse romans en essaybundels. Voor de vierde reeks van de televisieserie 'Dus ik ben' trok ze de wereld in. In 'Dus ik ben op reis', vanaf volgende week op de televisie, onderzoekt zij samen met binnen- en buitenlandse denkers de wortels van onze identiteit. Zo reist ze naar Jeruzalem om daar te spreken met een specialist op het gebied van 'nonviolent communication', gaat ze in de leer bij 'the moneyless man' in Ierland en bezoekt ze in de VS de neurowetenschapper Sam Harris die meent dat het zelf en het lichaam een illusie is. Pieter van der Wielen ontvangt Stine Jensen in de studio.

De eeuwig zoekende migrant Henk van Woerden

vanaf 01:13:30

Op bijna 50-jarige leeftijd ontdekte schrijver Henk van Woerden (1947-2005) waarom zijn ouders in 1957 naar Zuid-Afrika waren vertrokken: vanwege het nsb-verleden van zijn vader. De emigratie was het begin van een leven als buitenstaander en vormde de rode draad in zowel zijn schilderijen als zijn literaire werk. Maarten Westerveen spreekt met biograaf Toef Jaeger, die een boek schreef over de eeuwig zoekende migrant: 'Koning Eenoog'.

The End of Power

vanaf 01:28:14

Facebookoprichter Mark Zuckerberg gaat boeken lezen en aanprijzen. Hij voelt behoefte aan meer verdieping. En dat hij dit heeft gezegd, natuurlijk via Facebook, betekent in de Verenigde Staten dat het eerste boek dat hij uitkoos onmiddellijk een bestseller is. Het is daar overal uitverkocht en nergens meer verkrijgbaar. Nachtcorrespondent Anton de Goede ging op zoek naar meer details.

Samba Schutte: Je Maintiendrai

vanaf 01:40:22

Samba Schutte staat op punt van doorbreken in Nederland wanneer hij besluit naar Los Angeles te vertrekken. Nu, vijf jaar later, is de acteur en comedian één van de vaste bespelers van de wereldberoemde Comedy Store in Hollywood en is hij terug in zijn vaderland voor de theatertour van zijn solovoorstelling 'Je Maintiendrai'. Nooit meer Slapen spreekt hem na afloop van een show in theater De Purmaryn in Purmerend.