Nooit Meer Slapen

met o.a. Miriam Kruishoop, So it goes, en de ophef rondom Hilary Mantel

Nooit Meer Slapen

met o.a. Miriam Kruishoop, So it goes, en de ophef rondom Hilary Mantel

De Nederlandse filmregisseur en scenarioschrijver Miriam Kruishoop woont en werkt in de VS. Pieter van der Wielen praat met haar over haar eerste Amerikaanse speelfilm 'Greencard Warriors'. Verder besteden we aandacht aan de voorstelling 'So it goes' van theatermaker Freek Vielen en de ophef rondom de Britse schrijfster Hilary Mantel.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Miriam Kruishoop; Greencard Warriors

vanaf 00:02:41

Greencard Warriors is de eerste Amerikaanse speelfilm van Miriam Kruishoop (Vive Elle, Unter den Palmen). De film kreeg is met ingang van deze week in de Nederlandse bioscopen te zien. Greencard Warriors gaat over het leven van Latijns-Amerikaanse emigranten in de Verenigde Staten. Als de vader van de 14-jarige Angel beslist dat zijn oudste zoon het Amerikaanse leger in moet, in ruil voor een Greencard, kan die zijn jongere broer niet meer beschermen tegen straatbendes. De Nederlandse filmregisseur en scenarioschrijver woont en werkt in de VS. Pieter van der Wielen praat met Miriam Kruishoop, die voor de Nederlandse première van Greencard Warriors even in Nederland is.

De aanslag op Margaret Thatcher

vanaf 01:13:47

Toen de Engelse schrijver Hilary Mantel een verhaal schreef over een aanslag op Margaret Thatcher regende het woedende klachten. Toen de BBC besloot er een radiobewerking van te maken nam de verontwaardiging zo nog mogelijk toe. Maarten Westerveen stemde af op BBC 4 en begon te luisteren.

So it goes

vanaf 01:40:00

Hoe te spreken over de gruwel en de willekeur van oorlog? De Amerikaanse schrijver Kurt Vonnegut probeerde het, met zijn beroemde boek 'Slaughterhouse 5', over de sullige Billy Pilgrim, die het bombardement van Dresden overleefde en plotsklaps in de tijd kon reizen. De Nederlands-Vlaamse theatermaker Freek Vielen heeft van dat boek een theatervoorstelling gemaakt 'So it goes'. Katharina Smets sprak met Freek over hoe je moet omgaan met gruwel, met dingen waar je als individu geen vat op lijkt te hebben.

advertentie