Nooit Meer Slapen

met o.a. Rik Zaal, Vessel en de ideale speech

Nooit Meer Slapen

met o.a. Rik Zaal, Vessel en de ideale speech

In de nacht dat hij zeventig jaar wordt is schrijver en programmamaker Rik Zaal te gast in Nooit Meer Slapen. Zijn boek 'Zeventig' bevat z’n notities over ouder worden, vergeten, herinneren, liefde, seks en de kunst van het sterven. Pieter van der Wielen spreekt met hem over de tijd die voor en achter hem ligt. Verder spreken we met Rebecca Gomperts over haar strijd voor het recht op abortus. En wat is de essentie van de ideale speech? We vragen het Renée Broekmeulen, die voor verschillende bewindslieden toespraken schrijft.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Rik Zaal: Zeventig

vanaf 00:02:55

Rik Zaal werkte onder meer als columnist voor 'NRC Handelsblad', 'de Volkskrant' en 'Het Parool' en maakte radio- en televisieprogramma’s voor de VPRO en AT5. Aan het eind van de jaren negentig begon hij aan het schrijven van een persoonlijke reisgids, waarvoor hij jarenlang door Spanje reisde. Datzelfde deed hij in eigen land, wat resulteerde in het als standaardwerk bestempelde 'Heel Nederland'; een tweedelig boek over alles wat ons land mooi, vreemd en bijzonder maakt. Zijn nieuwe boek 'Zeventig' bevat zijn notities over ouder worden, vergeten, herinneren, liefde, seks en de kunst van het sterven.

De ideale speech

vanaf 01:12:15

Het Vlaams-Nederlands Huis deBuren organiseert morgen een avond over de kunst van een politieke toespraak. Wat is de essentie van de ideale speech? Welke valkuilen moet je als speechschrijver of spreker zeker zien te vermijden? Mathijs Deen vroeg het aan Renée Broekmeulen, speechwriter voor Nederlandse bewindslieden zoals voormalig premier Wim Kok en minister Hans Dijkstal. (Foto: ANP)

Vessel: de missie van de abortusboot

vanaf 01:42:09

Rebecca Gomperts, de oprichtster van Woman on Waves, ook wel bekend als 'de abortusboot', ontving tijdens het Movies that Matter Festival in Den Haag de eerste Els Borst Prijs voor haar werk als arts. Op het filmfestival is ook de documentaire 'Vessel' te zien, waarin Gomperts in haar strijd voor het recht op abortus wordt geportretteerd als een 'fearless sea captain'. Emmie Kollau vroeg haar hoe het is om verheven te worden tot held.

advertentie