Nooit Meer Slapen

Met o.a. Nicolien Mizee, lancering Modemuze en kunstervaring bij computergames

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Nicolien Mizee, lancering Modemuze en kunstervaring bij computergames

Terwijl ze les geeft in proza schrijven, wilde ze zelf lange tijd niets van schrijven weten. Maar nu is er dan toch die langverwachte, vierde roman 'De halfbroer'. Het boek gaat over hoe bijzonder het is om gewoon te zijn. Pieter van der Wielen spreekt met schrijfster Nicolien Mizee. En met cultuurwetenschapper Jef Folkerts spreken we over zijn onderzoek naar computergames; hoe die kunnen aanzetten tot reflectie. Verder onder meer aandacht voor modemuze.nl, hét online platform voor liefhebbers van mode en kostuums in Nederland.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Nicolien Mizee: De halfbroer

vanaf 00:02:34

'Voor God en de Sociale Dienst' was de prikkelende titel van het boek waarmee Nicolien Mizee in 2000 debuteerde. Daarna verscheen er nog twee semi-autobiografische romans, maar vanaf 2006 bleef het lange tijd stil. Totdat ze opdook als auteur van de veelgelezen column 'Schrijfles' in NRC Handelsblad, over haar ervaringen als lerares proza schrijven. Lange tijd wilde ze zelf niets van schrijven weten, maar nu is er dan toch die langverwachte, vierde roman 'De halfbroer'. Het boek gaat over hoe bijzonder het is om gewoon te zijn. De hoofdpersoon doet verwoede pogingen om grip op haar leven te krijgen. Is het mogelijk een ander ooit echt te doorgronden? Wat is oprecht, wat opschepperij? Pieter van der Wielen spreekt met schrijfster Nicolien Mizee.

Lancering website Modemuze

vanaf 01:11:40

Deze week werd de website Modemuze gelanceerd, een platform voor liefhebbers van mode en kostuums in Nederland. Ter inspiratie, ontdekking en verdieping. Nederlandse musea bezitten talrijke grote en kleinere mode- en kostuumcollecties die vanwege de kwetsbaarheid niet permanent zichtbaar zijn voor het publiek. Modemuze wil online collecties en verhalen met elkaar verbinden als een bron van inspiratie voor een breed publiek. Floortje Smit spreekt met Bianca du Mortier van het Rijksmuseum en ontwerper Bas Kosters over de nieuwe site.

Kunstervaring bij computergames

vanaf 01:40:59

Computergames, zelfs zogenaamde 1st person shooters, kunnen spelers wel degelijk laten nadenken over hun omgeving, het leven en goed en kwaad. Dat blijkt uit onderzoek van cultuurwetenschapper Jef Folkerts (57), zelf fervent liefhebber van 'tamelijk gruwelijke games'. Hij zegt regelmatig een kunstervaring te ondergaan bij het gamen. Samen met Folkerts zoekt Jan Paul de Bondt onze eigen morele grenzen op.

advertentie