Nooit Meer Slapen

met o.a. Celal Altuntas, geofictie en Zurich

Nooit Meer Slapen

met o.a. Celal Altuntas, geofictie en Zurich

Celal Altuntas streed als negentienjarige voor de Koerdische PKK. Hij vluchtte in 1992 naar Nederland. Als maatschappelijk werker krijgt Altuntas veel te maken met zaken rondom eerverlies en eerwraak. Zijn boek 'Het is je zusje!' gaat over deze kwesties. Verder o.a. ex-diplomaat en schrijver Richard Osinga over fantasiewerelden, n.a.v. de tentoonstelling van Charles Avery in het GEM te Den Haag. En regisseur Sacha Polak en actrice Wende Snijders vertellen over de speelfilm 'Zurich'.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Celal Altuntas over eerwraak

vanaf 00:02:35

Celal Altuntas streed als negentienjarige voor de Koerdische PKK. Hij vluchtte in 1992 naar Nederland. Zijn jeugd beschreef hij in zijn debuutroman 'Het dorp van de zeven broers'. Als maatschappelijk werker krijgt Altuntas veel te maken met zaken rondom eerverlies en eerwraak. Zijn nieuwe boek 'Het is je zusje!' gaat over deze eerkwesties. Van de vijfhonderd meldingen per jaar Nederland gaat het in vijftien gevallen van eergeweld om moord. Het boek is bedoeld om te begrijpen waarom dit alles gebeurt en voor wie wil weten hoe daar een eind aan kan komen. Pieter van der Wielen sprak met schrijver en eerwraak-specialist Celal Altuntas.

Zurich

vanaf 01:13:03

De film 'Zurich' ging afgelopen week in première tijdens het filmfestival van Berlijn. In de film zwerft Nina (Wende Snijders) langs de snelwegen van Europa en ontmoet de Duitse vrachtwagenchauffeur Matthias. Langzaamaan wordt duidelijk dat ze zich ophoudt in de truckerswereld omdat ze gedreven wordt door de pijn van het ultieme verraad dat haar is overkomen. Floortje Smit spreekt Sacha Polak en Wende Snijders.

Geofictie: fantaseren over nieuwe werelden

vanaf 01:41:39

Met het bedenken van een eigen fantasiewereld hoef je natuurlijk na je kindertijd niet per se op te houden. Ook sommige volwassenen kunnen zich erin verliezen, zoals de Schotse beeldend kunstenaar Charles Avery, wiens werk momenteel te zien is in GEM in Den Haag. Al tien jaar houdt hij zich bezig met The Islanders, een project waarin hij met behulp van tekeningen, teksten, video, objecten en installaties een fictief eiland in kaart brengt. Ex-diplomaat en schrijver Richard Osinga begrijpt de fascinatie voor fantasierijken wel. Emmie Kollau spreekt met hem.

advertentie