Nooit Meer Slapen

Met o.a. Guus Luijters, Robbert Welagen en de film Carnotstraat 17

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Guus Luijters, Robbert Welagen en de film Carnotstraat 17

Schrijver en dichter Guus Luijters kreeg veel bekendheid met zijn gedenkboek In Memoriam; over de gedeporteerde en vermoorde Joodse, Roma en Sinti kinderen in de periode 1942-1945. Pieter van der Wielen spreekt met hem n.a.v. zijn nieuwe dichtbundel In de spiegel. Verder gaan we langs bij schrijver Robbert Welagen die in zijn boek In goede handen de hoofdpersoon laat worstelen met de vraag of hij vader wil worden. En we spreken met de Vlaamse regisseur Klara Van Es die in de film Carnotstraat 17 laat zien hoe migranten in Europa hun levens proberen op te bouwen.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Guus Luijters: In de spiegel

vanaf 00:02:27

Guus Luijters kreeg veel bekendheid met zijn in 2012 verschenen, indrukwekkende gedenkboek In Memoriam. De gedeporteerde en vermoorde Joodse, Roma en Sinti kinderen 1942-1945. Met het boek en het latere addendum heeft Guus Luijters 18.000 omgekomen kinderen uit de anonimiteit willen halen. Vorig jaar verscheen van zijn hand het boek Lege stad - Verzamelde herinneringen 1943 -1950 waarin hij de eerste zeven jaar van zijn leven in Amsterdam beschrijft. Luijters publiceerde eerder de bloemlezingen De moderne Franse poëzie en Amsterdam. De stad in gedichten, de roman Het korte leven van Rosa ter Beek en de novelle De hongergoochelaar. Zijn nieuwste dichtbundel In de spiegel is net verschenen. Hij praat erover met Pieter van der Wielen.

Robbert Welagen: In goede handen

vanaf 01:09:51

In zijn nieuwe boek In goede handen laat Robbert Welagen zijn hoofdpersoon worstelen met de vraag of hij vader moet worden of niet. Voor z'n vriendin staat het als een paal boven water, maar hijzelf is er bang voor om oud zeer, hemzelf aangedaan door zijn eigen ouders, aan z'n kinderen door te geven. Mathijs Deen in gesprek met de schrijver over de kinderwens van dertigers, en de (on)mogelijkheid je van je eigen geschiedenis te bevrijden.

Klara van Es: Carnotstraat 17

vanaf 01:35:52

De Vlaamse regisseur Klara Van Es laat in de film Carnotstraat 17 zien hoe migranten in Europa hun levens proberen op te bouwen. De nieuwkomers wonen in een gebouw dat ooit één van de mooiste en modernste bioscopen van Antwerpen was. Nicole Terborg spreekt de filmmaker in Hotel De Filosoof in Amsterdam.

advertentie