Nooit Meer Slapen

Met o.a. F. Starik, nerds in de populaire cultuur en Toendra #12

Nooit Meer Slapen

Met o.a. F. Starik, nerds in de populaire cultuur en Toendra #12

F. Starik & de Alzheimer All Stars zijn te zien op Lowlands met De gedichten van de laatste nacht op aarde. Het gaat om op muziek gezette, door Starik vertaalde gedichten van Charles Bukowski. Starik debuteerde in 1987 met de dichtbundel Nepvuur. Sinds 2002 beheert hij de Amsterdamse ‘Poule des Doods’, een groep dichters die bij eenzame uitvaarten gedichten schrijft en voordraagt. Daarover verscheen het boek Eenzame uitvaart. Pieter van der Wielen praat met hem. En in Toendra #12: de vele levens van Jacob Sleutelberg het verhaal van een man die achtereenvolgens consultant, dakloos, journalist en weer dakloos was.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

F. Starik & de Alzheimer All Stars op Lowlands

vanaf 00:02:50

F. Starik & de Alzheimer All Stars zijn te zien op Lowlands met De gedichten van de laatste nacht op aarde. Het gaat om op muziek gezette, door Starik vertaalde gedichten van Charles Bukowski. De samenwerking resulteerde eerder in de bejubelde voorstelling Moeder doen, naar het gelijknamige boek van F. Starik en zijn dementerende moeder. Starik debuteerde in 1987 met de dichtbundel Nepvuur, al snel gevolgd door de geruchtmakende bloemlezing Maximaal. Sinds 2002 beheert hij de Amsterdamse ‘Poule des Doods’, een groep dichters die bij eenzame uitvaarten gedichten schrijft en voordraagt. Daarover verscheen het boek Eenzame uitvaart. Pieter van der Wielen praat met hem.

Nerds in de populaire cultuur

vanaf 01:09:57

Het kan raar lopen. Nerds, de bepuiste, bebrilde, immer gepeste volksgroep van vroeger staat tegenwoordig boven aan de voedselketen. En dat merken we doordat games, comics en science-fiction de populaire cultuur domineren als nooit te voren. Maar nu het marginale mainstream is geworden is een heftige strijd losgebarsten over wat die cultuur nu precies behelst. In die strijd steken seksisme en racisme de kop op en zijn bedreigingen aan de orde van de dag. Nooit Meer Slapen bespreekt deze ontwikkeling.

Toendra #12: De vele levens van Jacob Sleutelberg

vanaf 01:40:34

In Toendra #12: de vele levens van Jacob Sleutelberg het verhaal van een man die achtereenvolgens consultant, dakloos, journalist en weer dakloos was. Nu hij met pensioen is is hij er eindelijk achter hoe dat heeft kunnen gebeuren. Maker: Chris Bajema.

advertentie