Nooit Meer Slapen

Met o.a. Jeroen Everaert, de Nederlandse leerlinge van Matisse en Toendra #9

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Jeroen Everaert, de Nederlandse leerlinge van Matisse en Toendra #9

Van ondernemer naar kunstenaar naar cultureel bemiddelaar: de loopbaan van Jeroen Everaert is bijzonder veelzijdig. Met Mothership, de onderneming waarvan hij oprichter en directeur is, heeft hij een vergaande invloed op het beeld van de stad. Door heel Nederland realiseerde Mothership honderden beelden. Pieter van der Wielen spreekt met kunstproducent Jeroen Everaert. Ook spreken we met conservator bij het Stedelijk, Maurice Rummens, over de Nederlandse leerlinge van Matisse. En in Toendra #9: een warme plek bezoekt Jennifer Pettersson een yogi tijdens zijn les.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Kunstproducent Jeroen Everaert

vanaf 00:03:11

Van ondernemer naar kunstenaar naar cultureel bemiddelaar: de loopbaan van Jeroen Everaert is bijzonder veelzijdig. Met Mothership, de onderneming waarvan hij oprichter en directeur is, heeft hij een vergaande invloed op het beeld van de stad. Door heel Nederland realiseerde Mothership honderden beelden. Pieter van der Wielen spreekt met kunstproducent Jeroen Everaert.

Ontdekking Nederlandse leerlinge Matisse

vanaf 01:14:13

Vlak voordat de grote Matisse tentoonstelling in het Stedelijk haar deuren sluit is een kwestie opgehelderd die Nederlandse kenners van de schilder een halve eeuw heeft bezig gehouden: wie was de Nederlandse die in 1907 naar Parijs toog om bij Matisse les te nemen? Conservator Maurice Rummens, die de tentoonstelling inrichtte kwam haar eindelijk op het spoor. Ze noemde zich Beatrice de Waard, een domineesdochter uit Zeeland die diepe indruk maakte op verschillende grote mannen van haar tijd, zoals Rilke, de schilder Max Weber en Leo Popper. Of ze goed schilderde blijft een open vraag, want geen van haar doeken is overgeleverd. Mathijs Deen praat met Maurice Rummens.

Toendra #9: een warme plek

vanaf 01:37:04

Voor de klas draagt hij een baard, witte kleren en een tulband. Hij geeft Kundalini-yoga, helpt mensen om dichter bij zichzelf te komen en hun problemen te verwerken. Jennifer Pettersson bezoekt de yogi tijdens de les, ze is erbij als hij zich klaarmaakt om Nederland te verlaten en ze keert met hem terug naar de tijd dat er geen ontsnappen was aan de kou.

advertentie