Nooit Meer Slapen

met o.a. Saskia Goldschmidt, het Tekenkabinet en de vervagende grenzen tussen hij en zij

Nooit Meer Slapen

met o.a. Saskia Goldschmidt, het Tekenkabinet en de vervagende grenzen tussen hij en zij

Als schrijfster maakte voormalige actrice en theaterdocent Saskia Goldschmidt naam met de romans 'Verplicht gelukkig' en 'De hormoonfabriek'. Voor haar derde boek 'De voddenkoningin' liet ze zich laten inspireren door het leven van Laura Dols, pionier van de vintage mode. Pieter van der Wielen spreekt met Saskia Goldschmidt. En wat tot voor kort hoogstens als rariteit voorbij kwam, lijkt nu in rap tempo te emanciperen; transgenders krijgen een podium als nooit te voren. Wat betekent deze ontwikkeling? Straks onderzoeken we de vervagende grenzen tussen hij en zij. En we gaan langs bij Museum Waterland in Purmerend, waar de derde editie is te zien van het 'Tekenkabinet', een jaarlijkse tentoonstelling van tekeningen op klein formaat.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Saskia Goldschmidt: De Voddenkoningin

vanaf 00:02:35

Saskia Goldschmidt debuteert in 2011 met het boek Verplicht gelukkig, waarvoor zij de familiegeschiedenis van haar zwijgzame Joodse vader met moeite boven water heeft gekregen. Het jaar daarna verschijnt De Hormoonfabriek, een boek over de rücksichtsloze Mordechai de Paauw die een bedrijf opricht dat slachtafval verwerkt tot hormoonpreparaten. Voor haar nieuwste boek, De Voddenkoningin, heeft de voormalige actrice en theaterdocent zich laten inspireren door het leven van Laura Dols, pionier van de vintage mode. Het boek vertelt het verhaal van Koko, die in de sixties en seventies vodden verzamelt, er vintagemode van maakt, en op het hoogtepunt van haar carrière alles weer verliest. Pieter van der Wielen praat met Goldschmidt.

De acceptatie van transgenders

vanaf 01:10:50

Wat tot voor kort hoogstens als rariteit voorbij kwam lijkt nu in rap tempo te emanciperen, transgenders beleven een “moment”. In films en tv-series, als kopstukken van de grote modehuizen, transgenders krijgen een podium als nooit te voren. Wat betekent deze ontwikkeling? Maarten Westerveen spreekt met schrijver en DJ Joost van Bellen en schrijver en politicoloog Mo Samuel over de vervagende grenzen tussen hij en zij.

Het tekenkabinet in museum Waterland

vanaf 01:38:01

In Museum Waterland in Purmerend is deze week de derde editie te zien van het Tekenkabinet, een jaarlijkse tentoonstelling van tekeningen op klein formaat. Ruim honderd Nederlandse tekenaars doen eraan mee: jong en oud, figuratief en abstract, gerenommeerd en net van de academie. Gijsbert van der Wal sprak met initiatiefnemer Manja van der Storm en met een van de exposanten, Lenneke van der Goot.

advertentie