Nooit Meer Slapen

Met o.a. A.L. Snijders, Looking for Karl en Gimme Shelter

Nooit Meer Slapen

Met o.a. A.L. Snijders, Looking for Karl en Gimme Shelter

A.L. Snijders is een pseudoniem van Peter Cornelis Müller; een schrijver die vanaf de jaren ’80 krantencolumns publiceerde. Rond 2002 begon hij aan iets nieuws: het zkv, de afkorting van 'zeer kort verhaal'. In zijn nieuwe boek 'De libelleman' zijn de stukjes uit 2013 en 2014 gebundeld. Pieter van der Wielen spreekt met A.L. Snijders. En we spreken met fotograaf Annette Behrens. Zij ontdekte het fotoalbum van SS officier Höcker, dat voor het eerst vrijetijdskiekjes van de Nazis in Auschwitz bevat. Ook bezoeken we 'Gimme Shelter' dat kunst toont rond 'militaire fictie' in de forten Asperen, Vijfhuizen en Nieuwersluis.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

A.L. Snijders: De libelleman

vanaf 00:02:44

A. L. Snijders is een pseudoniem van Peter Cornelis Müller; een schrijver die vanaf de jaren '80 columns in diverse kranten publiceerde. Rond 2002 begon hij aan iets nieuws: het zkv. Het is een woord dat hij zelf bedacht heeft, de afkorting van 'zeer kort verhaal'. Als een roman een boom is, zou je een bundel zkv's een berg takjes kunnen noemen. Aanvankelijk deelde hij de korte verhalen met een select gezelschap, per e-mail, vanaf 2006 worden ze gebundeld in boekvorm uitgegeven. In zijn nieuwe boek De libelleman zijn de stukjes gebundeld die Snijders in 2013 en 2014 schreef. Veel thema's zijn vertrouwd: stad en land, literatuur, kinderen, dieren, tao, taal en filosofie. Pieter van der Wielen spreekt met A.L. Snijders.

Annette Behrens: Looking for Karl

vanaf 01:12:59

Het Höcker foto-album dat in 2007 ontdekt werd deed veel stof opwaaien, opmerkelijk voor een verzameling bedrijfsfoto's. Maar de inhoud loog er dan ook niet om. 116 kiekjes uit Auschwitz waarop het personeel zich ontspant. Lachende, ontspannen gezichten die in niets iets te maken lijken te hebben met de gruwelen die zich om hen heen afspelen. De Duitse Rotterdammer Annette Behrens probeerde de man achter het album, Adjudant Karl Höcker, te doorgronden op de tentoonstelling Looking for Karl. (Foto: Fred Ernst)

Gimme Shelter in Fort Asperen, Vijfhuizen en Nieuwersluis

vanaf 01:40:41

In drie forten van de Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam – Asperen, Vijfhuizen en Nieuwersluis – is deze hele zomer kunst te zien rond het thema 'militaire fictie'. Aan Gimme Shelter doen bijna vijftig kunstenaars mee. Gijsbert van der Wal bezocht alle drie de tentoonstellingen en sprak onder meer met de bedenkers van het project, Lucette ter Borg en Sacha Bronwasser.