Nooit Meer Slapen

met o.a. Aleksandr Skorobogatov, Mira Feticu en What Design Can Do

Nooit Meer Slapen

met o.a. Aleksandr Skorobogatov, Mira Feticu en What Design Can Do

De Russisch-Vlaamse schrijver Aleksandr Skorobogatov woont al ruim twintig jaar in Antwerpen, maar zijn oude vaderland blijft hem inspireren. Pieter van der Wielen spreekt met hem over zijn laatste roman 'Portret van een onbekend meisje'. En we praten met schrijfster Mira Feticu, die over de kunstroof in de Rotterdamse Kunsthal (in 2012) de roman 'Tascha' schreef. En we ontmoeten Paul Hekkert, één van de sprekers op de conferentie 'What Design Can Do'. Als hoogleraar vormtheorie leidt hij geen ontwerpers op van mooie auto's of telefoons, maar heuse wereldverbeteraars.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Aleksandr Skorobogatov: Portret van een onbekend meisje

vanaf 00:02:38

Schrijver Aleksandr Skorobogatov werd geboren in de Wit-Russische stad Grodno. Daar, nabij de Poolse grens, in een uithoek van het Sovjetimperium, groeide hij op in de jaren zestig en zeventig; de jaren van de Grote Stagnatie. Terwijl hij vanaf begin jaren negentig in Antwerpen woont, blijft zijn oude vaderland hem inspireren. Vijf romans schreef hij tot nu toe, waarvan de laatste nu ook in Nederlandse vertaling verschijnt. Portret van een onbekend meisje vertelt de geschiedenis van een even mooie als destructieve liefde, en is tegelijk een harde afrekening met een regime dat mensen breekt, puurheid en onschuld straft en levens verwoest. Pieter van der Wielen spreekt met de Russisch-Vlaamse schrijver Aleksandr Skorobogatov.

Mira Feticu: Tascha

vanaf 01:13:18

De Rotterdamse Kunsthal werd in 2012 ongewild wereldnieuws. Zeven schilderijen met een totale waarde van 18 miljoen euro werden zonder al te veel problemen gestolen. In Tascha van schrijfster Mira Feticu, ontmoeten we de gelijknamige hoofdpersoon, de vriendin van de hoofdverdachte. Tascha reist met de Nederlandse politie af naar Roemenie in een laatste poging de schilderijen terug te krijgen. Maarten Westerveen ontmoet Mira Feticu in Rotterdam op de plaats delict.

What Design Can Do. De ontwerper als wereldverbeteraar

vanaf 01:44:01

Woensdag en donderdag stroomt de Stadsschouwburg vol met ontwerpers. Dan vindt What Design Can Do plaats; een conferentie over de waarde van design bij de aanpak van maatschappelijke problemen. Een van de sprekers is Paul Hekkert. Als hoogleraar vormtheorie in Delft leidt hij geen ontwerpers van mooie auto's of telefoons, maar heuse wereldverbeteraars op. Tjitske Mussche sprak met hem en zijn studenten.