Nooit Meer Slapen

met o.a. Eddy Terstall, Tour des Arts en wetenschap in speelfilms

Nooit Meer Slapen

met o.a. Eddy Terstall, Tour des Arts en wetenschap in speelfilms

Voordat regisseur en schrijver Eddy Terstall in 1992 debuteerde met de film 'Transit', studeerde hij sociologie en politicologie. Hij overwoog zijn filmcarrière te beëindigen om zich te wijden aan de politiek, maar wilde eerst een drieluik afronden over de thema's dood, seksualiteit en de rechtsstaat. Drie jaar na de romantische komedie 'Deal' (2012) keert Terstall terug met een roadmovie: 'Meet Me in Venice'. Pieter van der Wielen spreekt met Eddy Terstall. Ook bezoeken we met kunstenaar Daniël Roozendaal de 'Tour des Arts' in Utrecht. En we spreken met sterrenkundige George van Hal over wetenschap in speelfilms.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Eddy Terstall: Meet Me in Venice

vanaf 00:03:27

Voordat regisseur en schrijver Eddy Terstall in 1992 debuteerde met de film Transit, studeerde hij sociologie en politicologie. Hij overwoog zijn filmcarrière te beëindigen om zich te wijden aan de politiek, maar wilde eerst een drieluik afronden over de thema's dood, seksualiteit en de rechtsstaat. Simon (2004) werd de eerste film uit dat drieluik, zijn meest succesvolle film, gevolgd door Sextet en Vox Populi. Drie jaar na de romantische komedie Deal (2012) keert Terstall terug met een roadmovie. In Meet Me in Venice volgt hij een vader en dochter op hun muzikale trip langs de Oriënt Expres van Venetië naar Istanbul. Pieter van der Wielen spreekt met filmmaker Eddy Terstall.

George van Hal over Back to the Future

vanaf 01:14:33

Automerk Lexus ontwikkelt een hoverboard. Ja, inderdaad een zwevend skateboard, precies zo een waar Michael J Fox op ‘reed’ in Back to the Future II. Die film uit 1989 speelt zich deels af in 2015. Veel van de apparaten die in die film te zien zijn en in de jaren tachtig nog ongelooflijk futuristisch waren, gebruiken we inmiddels dagelijks. Emmie Kollau praat met New Scientist redacteur en schrijver van het boek Robots, Aliens en Popcorn George van Hal over de relatie tussen filmers en wetenschappers: wie beïnvloedt eigenlijk wie?

Daniel Roozendaal over Tour des Arts Utrecht

vanaf 01:41:42

Het project Tour des Arts wil de Utrechtse buitenwijken langs de Tour de France-route verrijken met kunst. Een buurtcentrum, transformatorhokje en gigantische blinde muur zijn beschilderd door kunstenaars. Illustrator Daniel Roozendaal heeft reusachtige portretten gemaakt van de enige twee Nederlandse tourwinnaars ooit: Joop Zoetemelk en Jan Janssen. Anne Martens ging kijken en sprak met Daniel Roozendaal en de organisator van Tour des Arts, Marije Lieuwens.